do wszytkich co płacą KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 09 mar 2016, 15:17

po zmianach z osoby pobierające świadczenia opiekuńcze. Mam pana który złożył oświadczenie i Krus go wyłączył z ubezpieczanie w 2014 i my opłacaliśmy za niego ZUS
Pan chce wrócić do KRUS jak to ma być przeprowadzone : ma najpierw pójść do KRUS z naszą decyzją czy u nas złożyć oświadczenie o odstąpieniu i co my robimy. Proszę o wypowiedzi którzy już przeprowadzili taką batalię :)
elleok

Napisano: 09 mar 2016, 16:26

u ciebie składa wniosek, że chce odstąpić od ubezpieczenia w ZUS a przystąpić do KRUS. Ubezpieczenie w KRUS następuje od dnia złożenia u ciebie wniosku. Wyrejestrowujesz u siebie Pana z datą dzień przed wnioskiem i wysyłasz ksero wniosku z informacją do kiedy był w ZUs i wysyłasz to do KRUS. Wtedy Krus prześle ci decyzję o objęciu Pana ubezpieczeniem i wtedy płacisz
beataQ
Stażysta
Od: 23 lut 2016, 10:09
Zajmuję się:

Napisano: 09 mar 2016, 16:27

beataQ pisze:u ciebie składa wniosek, że chce odstąpić od ubezpieczenia w ZUS a przystąpić do KRUS. Ubezpieczenie w KRUS następuje od dnia złożenia u ciebie wniosku. Wyrejestrowujesz u siebie Pana z datą dzień przed wnioskiem i wysyłasz ksero wniosku z informacją do kiedy był w ZUs i wysyłasz to do KRUS. Wtedy Krus prześle ci decyzję o objęciu Pana ubezpieczeniem i wtedy płacisz
uwaga taka: najpierw zapłać należne składki do ZUSu i dopiero wyrejestruj :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 09 mar 2016, 16:41

co robicie z tymi rolnikami, którzy nie ujawnili w KRUS, że mają u nas świadczenie i dalej sobie opłacali składki w KRUS. Czy termin jest do 31 marca aby to wyprostować, czy mogą dalej opłacać sami w KRUS.
lucB

Napisano: 10 mar 2016, 9:28

Mam też taką osobę i zamierzam ją wezwać i zrobić to samo co z tym Panem. Wysłać do KRUS tylko ta Pani na bank ma 25 lat w krusie. Więc nie wiem jak to będzie. Poza tym mam takie osoby za które nie płace ZUS bo mają 25 lat i w tym roku już osiagną wiek emerytalny i nie chcą do ZUS-u wniosku złożyć o emeryturę bo jak mówią tu mają więcej. czy ja coś mogę z tym zrobić ?
elleok

Napisano: 10 mar 2016, 9:45

Ciągłe zmiany :)
elleok

Napisano: 10 mar 2016, 10:17

elleok pisze:Mam też taką osobę i zamierzam ją wezwać i zrobić to samo co z tym Panem. Wysłać do KRUS tylko ta Pani na bank ma 25 lat w krusie. Więc nie wiem jak to będzie. Poza tym mam takie osoby za które nie płace ZUS bo mają 25 lat i w tym roku już osiagną wiek emerytalny i nie chcą do ZUS-u wniosku złożyć o emeryturę bo jak mówią tu mają więcej. czy ja coś mogę z tym zrobić ?
lucB pisze:co robicie z tymi rolnikami, którzy nie ujawnili w KRUS, że mają u nas świadczenie i dalej sobie opłacali składki w KRUS. Czy termin jest do 31 marca aby to wyprostować, czy mogą dalej opłacać sami w KRUS.
Prokurator, długoletnie więzienie w obozach pracy. To oczywiście żart, ale co niektórzy urzędnicy OPS byliby w siódmym niebie.
Jak na bank ma 25 lat w krusie, to chcesz zabronić rolnikowi opłacania składek z jego kieszeni :?: :?: :?:
Nie wiesz, że jak świadczeniobiorca ma 25 lat składkowych w ZUS, to się go nie ubezpiecza :?:
Gdzie było napisane, że rolnik ma obowiązek ujawniać w KRUS, że złożył oświadczenia dla potrzeb ustawy dotyczącej wyłącznie OPS :?: :?: :?:
Czy jest takie prawo w Polsce zabraniające opłacania przez rolnika KRUS dlatego, że ma się już 25 lat ubezpieczenia :?:
Czy jesteś świadoma(y, że pracujesz w OPS, a nie w KRUS :?:
Kogo tam zatrudniają w tych OPS-ach ?
Gość

Napisano: 10 mar 2016, 10:21

Gość Tobie już podziękujemy. Zajmij się tym co najlepiej Ci wychodzi ale nie tu .Miłego dzionka :!:
elleok

Napisano: 10 mar 2016, 16:30

A co z odpowiedziami na zadane pytania?
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x