dobrowolna rezygnacja z zasiłku pielęgnacyjnego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 25 lut 2020, 16:15

mam problem z bezdomnym. przebywa w schronisku, wg "starej"uchwały dot. odpłatności (w gminie jeszcze nie podjęli zmian)płacą u nas tylko bezdomni z przekroczonym kryterium. pan celowo zrezygnował z zasiłku pielęgnacyjnego,żeby nie mieć przekroczonego kryterium i mieć tylko zasiłek stały.
pytanie moje, czy w takiej sytuacji mogę to podciągnąć pod art. 11 ust. 2 ups? I czy wstrzymać świadczenie czy może uchylić zasiłek stały? jak byście zrobili?!
jozka78
Stażysta
Od: 07 mar 2017, 16:12
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 26 lut 2020, 10:21

Pomocy pomocy!!!
jozka78
Stażysta

Napisano: 26 lut 2020, 14:34

Dla mnie 11 ust. 2.
Chociaż facet cwanie myśli: zrezygnuję z pielęgnacyjnego to zmienią mi na maksymalny stały i nie mam odpłatności.

Tylko, ze jest to podstawa do uchylenia zasiłku stałego, ze względu na art. 11 ust. 2.
Pewnie znów złoży na pielęgnacyjny, później przyznacie stały, ale w dochodzie uwzględnicie zasiłek pielęgnacyjny i zaś jego całkowity dochód będzie 701,00 i nie będzie ponosił odpłatności
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Napisano: 26 lut 2020, 15:19

wiem wiem, ale chodzi o to, żeby chociaż przez chwilę miał "pod górkę", bo naprawdę pogrywa nam na nosie. Czyli co, mogę śmiało mu uchylić stały?
jozka78
Stażysta

Napisano: 26 lut 2020, 15:22

a w międzyczasie może RG w końcu zmieni uchwałę dot. odpłatności ;)
jozka78
Stażysta

Napisano: 26 lut 2020, 21:17

Zgodnie z art. 2 ust. 1 u.p.s. pomoc społeczna jest instytucją polityki społecznej państwa, mającą na celu umożliwienie osobom i rodzinom przezwyciężanie trudnych sytuacji życiowych, których nie są one w stanie pokonać, wykorzystując własne uprawnienia, zasoby i możliwości. Zatem warunkiem udzielenia pomocy jest sytuacja, w której występuje brak samowystarczalności osoby, która się o nią ubiega. Jej obowiązkiem jest zachowanie skierowane na czynienie wszystkiego, co możliwe, aby ją poprawić.
W opisanym przypadku osoba ta nie czyni stosownych działań do polepszenia swojej sytuacji, jaką jest zwiększenie dochodu poprzez uzyskanie zasiłku pielęgnacyjnego, do którego ma pełne uprawnienia. Jeśli dane prawo stanowione (w tym wypadku ustawa o świadczeniach rodzinnych) daje możliwość przezwyciężenia trudnej sytuacji życiowej (choć w minimalnymi stopniu), musi ona je wykorzystać. Tak jest np. w sytuacji, kiedy osoba wnioskuje o ubezpieczenie (90 dni), a jednocześnie istnieje możliwość uzyskania ubezpieczenia w PUP po dokonaniu rejestracji jako osoba bezrobotna. Podobnie jest w przypadku uprawnienia do dodatku mieszkaniowego lub energetycznego, czyli możliwości uzyskania dochodu z innego źródła, aniżeli z pomocy społecznej. Innym przykładem jest możliwość uzyskania alimentów od osoby zobowiązanej, zasiłków rodzinnych czy funduszu alimentacyjnego.
pomocnik
Stażysta
Od: 29 maja 2019, 16:29
Zajmuję się: pracownik socjalny w ops.

Napisano: 02 mar 2020, 11:13

Czyli rozumiem, że chcąc być konsekwentnym każdego klienta, który może mieć 10zł dodatku energetycznego ścigacie o to tak?:) ..prędzej pomocy nie udzielicie?
baska70
Praktykant
Od: 12 lip 2019, 14:35
Zajmuję się: Praca socjalna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x