Małżeństwo prowadzi i prowadziło w 2014 roku działalność gospodarczą i są na ryczałcie. W oświadczeniu o zryczałtowanym podatku dochodowym mamy DOCHÓD. Na ryczałcie w PIT 28 jak wiemy mamy PRZYCHÓD, bez kosztów uzyskania przychodu. Czy wobec tego takie osoby mogą sobie same odliczyć od przychodu poniesione koszty uzyskania np. na zakup towaru itp.(bo podobno prowadzi im księgowa oddzielny wykaz kosztów poniesionych, tak dla samych siebie ).
Znajoma księgowa na takie moje pytanie odpowiedziała, że w żadnym wypadku, taką wybrali formę rozliczenia, że nie ma kosztów uzyskania ale za to płacą niższy podatek... ;/ szukałam po internecie i są różne odpowiedzi ale która prawidłowa ?
Co mam odpowiedzieć zainteresowanym jak złożą wniosek ;/
Dochód działalność gospodarcza
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW,DW,DO,ST,CP
- Kontakt:
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW/FA
- Kontakt:
Re: Dochód działalność gospodarcza
powiedz im żeby wypełnili załącznik nr 3 za 2014, tam jest wszystko napisane co od czego się odejmuje. Od przychodu odejmują pozycję 2, 3, 4 i to co im wyjdzie wpisują w pozycję 1. Jaki mieli przychód maja podane w PIT 28.
Nie popełnia błędu tylko ten, kto nic nie robi.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW,DW,DO,ST,CP
- Kontakt:
tylko tyle ze są ludzie uparci bo na pit nie mają dochodu tylko przychód a my na oświadczeniu żądamy DOCHODU więc oni sobie odliczają żeby wyszedł im dochód.
Dzwoniliśmy dziś do informacji podatkowej i poinformowano nas ze mamy racje i na ryczałcie jest przychód który traktowany jest jako dochód.
Teraz weź wytłumacz tym "biednym" ludziom co prowadza działalność ze nie mają racji ;/
Dzwoniliśmy dziś do informacji podatkowej i poinformowano nas ze mamy racje i na ryczałcie jest przychód który traktowany jest jako dochód.
Teraz weź wytłumacz tym "biednym" ludziom co prowadza działalność ze nie mają racji ;/
- de Charette
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
g...wno masz rację.
Odejmują od przychodu podatek, składki społeczne, zdrowotne i to co włożyli w działalność (koszty uzyskania) - podają ci to co uzyskani już na rękę.
czyli:
"oni sobie odliczają żeby wyszedł im dochód"
Odejmują od przychodu podatek, składki społeczne, zdrowotne i to co włożyli w działalność (koszty uzyskania) - podają ci to co uzyskani już na rękę.
czyli:
"oni sobie odliczają żeby wyszedł im dochód"
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
tak jak elmer, mogą wpisać ten swój dochód jaki im wyszedł. Przychód to przychód a dochód to dochód.
-
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ci z działalności ogólnej co rozliczają się z urzędem skarbowym tez odejmują koszty od przychodu i Ci z działalności też wpisują dochód czyli przychód pomniejszony o koszty. U mnie Ci co mają firmy mam ich pit przychód w picie mają np. trzysta tys. a na zaświadzeniu z Empatii dochód trzy tysiące wszystko puszczają w koszty i tym sposobem oni mając dużą firmę mają 500 plus na wszystkie dzieci a ich pracownicy nie mają 500 plus na 1 sze dziecko bo dochód im przekracza.
Oprócz Dochód działalność gospodarcza - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
różnica między pit a empatia
Koordynacja
pobyt humanitarny tolerowany
utrata wychowawczego
dwa konta inne do 500+ inne do świadczeń rodzinnych program
utrata zasiłku, od kiedy 500+
dziecko do i po 18-stce
Czy to jest dochód utracony? Dochód po urlopie wychowawczym.
cudzoziemiec pobyt stały
emerytura rolnicza- uzysk i pole w 2014
wniosek 500 plus
ROPS a zmiana składu rodziny
dochód
pożyczka
PISMO DO US - Podstawa Prawna
P. Tomek Sygnity