dochód osoby uprawnionej pod opieką opiekuna prawnego - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 27 sie 2019, 8:46

Art. 9 ust. 12 mówi: W przypadku gdy prawo do świadczeń ustala się osobie uprawnionej pozostającej pod opieką opiekuna prawnego, ustalając dochód, uwzględnia się tylko dochód osoby uprawnionej.
Mam sytuacje osoba uprawniona 35 lat ze znacznym stopniem niepełnosprawności, opiekun prawny matka, w składzie rodziny tylko te 2 osoby. Dochodem jest renta w/w. Z ustawy wynika,że bierzemy tylko dochód osoby uprawnionej. Czy ten dochód dzielimy na 2 osoby, czy tylko na osobę uprawnioną? Wydaje mi się, że jeżeli nie wliczamy to i nie dzielimy, ale chcę się upewnić.
paulaaaPP
Stażysta
Od: 19 lip 2018, 8:17
Zajmuję się: FA

Napisano: 27 sie 2019, 10:52

paulaaaPP pisze:Art. 9 ust. 12 mówi: W przypadku gdy prawo do świadczeń ustala się osobie uprawnionej pozostającej pod opieką opiekuna prawnego, ustalając dochód, uwzględnia się tylko dochód osoby uprawnionej.
Mam sytuacje osoba uprawniona 35 lat ze znacznym stopniem niepełnosprawności, opiekun prawny matka, w składzie rodziny tylko te 2 osoby. Dochodem jest renta w/w. Z ustawy wynika,że bierzemy tylko dochód osoby uprawnionej. Czy ten dochód dzielimy na 2 osoby, czy tylko na osobę uprawnioną? Wydaje mi się, że jeżeli nie wliczamy to i nie dzielimy, ale chcę się upewnić.

Tylko na 1
Weronikaw
Referent
Od: 23 maja 2019, 9:43
Zajmuję się: FA

Napisano: 27 sie 2019, 11:54

miałem odwołanie i SKO uznało że z zgodnie definicją rodziny matka wchodzi w skład rodziny a dochód z renty osoby uprawnionej dzielimy na dwie osoby
eMGie
Podinspektor
Od: 06 wrz 2013, 12:13
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x