dochód przy wyliczeniu kwoty zasiłku stałego - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 29 sty 2014, 14:26

Witam!
Mam pytanie dot. dochodu przy wyliczeniu zasiłku stałego.
W dniu 10.01.2014 małżonkowie złożyli wniosek o zasiłek stały (dwa wnioski). Zarówno żona jak i jej mąż są niepełnosprawni posiadają ustalony umiarkowany stopień niepełnosprawności. Dochód rodziny stanowią jedynie świadczenia rodzinne na dzieci w kwocie 584,00zł, dochód na osobę wynosi 97,33 zł.
Jak wyliczyć wysokość zasiłku stałego? Ja wyliczyłam równo po 358,67 zł zarówno na żonę jak i na męża, ale teraz mam dylemat.
Świadczenia rodzinne które pobiera żona przekraczają kwotę 456,00zł na osobę. Czy żonie przysługuje zasiłek stały?
Proszę o pomoc w tej sprawie.
~Kwiatek

Napisano: 29 sty 2014, 14:38

i tu się pojawia dylemat bo na ten temat toczyła się niedawno dyskusja czy rodzinny to dochód rodzica czy rodziny. My traktujemy rodzinne tak jak dodatek mieszkaniowy czyli , że jest to dochód rodziny, natomiast jeżeli przyjmiesz , że jest to dochód jednego z rodziców no to będziesz musiała wnioskodawcy o zasił. rodzinny odmówić zasiłku stałego, bo jak sama piszesz świadcz. rodzinne czyli jej dochód przekroczy kreyterium dochodowe na osobę w rodzinie.
~ja

Napisano: 29 sty 2014, 14:56

bierzesz pod uwagę kolejność wniosków i tak:
- ustalając wysokość zasiłku dla pierwszej osoby do dochodu rodziny nie wliczasz wysokości zasiłku wypłacanego drugiej osobie;
- ustalając wysokość zasiłku drugiej osoby do dochodu rodziny wliczasz wysokość zasiłku przyznanego pierwszej.
Nie dokonuje się ponownego przeliczenia przyznanego wcześniej jako pierwszego zasiłku stałego, gdyż powodowałoby to konieczność zmniejszenia kwoty obydwu zasiłków. Pozdrawiam!
~Nata

Napisano: 29 sty 2014, 14:57

my świadczenia rodzinne traktujemy jako dochód własny rodzica, na którego są wypłacane. Mieliśmy odwołanie do SKO-utrzymano w mocy. Więc niestety jeden z rodziców się nie kwalifikuje:(
~toja:)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x