Pani jest opiekunem prawnym swojego pełnoletniego syna który jest ubezwłasnowolniony- znaczny stopień.Pani ma jeszcze 6 letnią córkę. Jaki skład rodziny we wniosku?
Dochód tylko tego syna bierzemy to wiem. Ale na ile dzielimy, na 1 czy 2 osoby a moze na trzy? Jeśli tylko jego to przekracza
Miałam podobną sytuację, z tym że był pełnoletni syn z matką ubezwłasnowolniony, matka opiekunem prawnym. W składzie rodziny był i syn i matka, natomiast dochód tylko syna,renta której nie dzieliłam na dwie osoby. Pani się odwołała SKO utrzymało decyzję w całości w mocy.
rodzinie - oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: rodziców osoby uprawnionej, małżonka rodzica osoby uprawnionej, osobę, z którą rodzic osoby uprawnionej wychowuje wspólne dziecko, pozostające na ich utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia oraz dziecko, które ukończyło 25. rok życia otrzymujące świadczenia z funduszu alimentacyjnego lub legitymujące się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, jeżeli w związku z tą niepełnosprawnością przysługuje świadczenie pielęgnacyjne lub specjalny zasiłek opiekuńczy, o których mowa w ustawie z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2020 r. poz. 111) albo zasiłek dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (Dz. U. z 2017 r. poz. 2092 oraz z 2019 r. poz. 1818), a także osobę uprawnioną; do rodziny nie zalicza się: a) dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego,
b) dziecka pozostającego w związku małżeńskim,
c) (uchylona)
d) rodzica osoby uprawnionej zobowiązanego tytułem wykonawczym pochodzącym lub zatwierdzonym przez sąd do alimentów na jej rzecz;
Ogólnie są różne stanowiska np. wyrok WSA Lublin z dnia 2 kwietnia 2019r. sygn. akt. II/SA/Lu 36/19 i WSA Szczecin 30 maja 2019 sygn. akt II SA/Sz 112/19 poczytaj
tak jak już pisałam miałam podobną sytuację,dochodu nie dzieliłam na matkę i syna, tylko na niepełnosprawnego syna, odmowa bo przekroczyło, poradziłam Pani żeby się odwołała, ale SKO utrzymało moją dec. w mocy.
W związku z tym, że we wrześniu wydałam już decyzję tej pani przyznającą FA niestety (do lutego pobierała, potem skończyło się orzeczenie), co powinnam z nią zrobić. Wysłać do SKO o unieważnienie?
A teraz na nowy wniosek wydać odmowę i niech się odwołuje?
Czy wydac odmowę, niech się odwoła i zobaczyc co zrobi SKO i jeśli podtrzyma naszą odmowę to wtedy wysłać o unieważnienie tej poprzedniej decyzji?
a ja miałem sytuację w której SKO uchyliło decyzję odmowną, ponieważ kazali w pierwszej kolejności wliczyć matkę do składu rodziny i dochód zgodnie z art. 9 ust. 12 tylko syna podzielić przez dwie osoby, pomimo tego że matka jest opiekunem prawnym. W zeszłym roku były pierwsze takie sytuację jak podnieśli wysokość renty socjalnej która była wyższa niż kryterium dochodowe