Witam. Mam pewien problem. Chodzę po internecie ale nic nie mogę znaleźć co by odpowiedziało na moje pytania.
Więc pytam osoby najbardziej kompetentne. Otóż jestem bezrobotną mamą 4 dzieci ,mój mąż w sierpniu stracił pracę po 3 miesięcznym okresie wypowiedzenia. W tej chwili jest od miesiąca na zwolnieniu lekarskim z tytułu problemów z kręgosłupem. Wiem że będzie musiał zanieść zwolnienie do ZUS ponieważ z zakładu pracy dostał już Świadectwo pracy. Wiem także że dopóki nie skończy mu się zwolnienie nie może zarejestrować się w PUP. W PUP nie otrzyma zasiłku przez 3 miesiące ponieważ umowa została rozwiązana przez porozumienie stron. Swoją drogą mąż nie wiedział że porozumienie stron jest tak niekorzystne dla niego. Koniec końców mój mąż w tej chwili jest bez pracy ,na zwolnieniu i bez chwilowej możliwość rejestracji w PUP. Chcąc otrzymać świadczenia rodzinne jakie dokumenty powinien złożyć. Oprócz zaświadczenia z US, mojego zaświadczenia z ZUS że nie prowadzę działalności i oświadczenia o tym że nie pracuję. Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki. Czy w obecnej sytuacji mogę starać się o stypendium dla dzieci lub jakieś wsparcie np obiady w szkole. Pozdrawiam