Dochód utracony i zwolnienie lekarskie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 02 wrz 2015, 20:37

Witam. Mam pewien problem. Chodzę po internecie ale nic nie mogę znaleźć co by odpowiedziało na moje pytania.
Więc pytam osoby najbardziej kompetentne. Otóż jestem bezrobotną mamą 4 dzieci ,mój mąż w sierpniu stracił pracę po 3 miesięcznym okresie wypowiedzenia. W tej chwili jest od miesiąca na zwolnieniu lekarskim z tytułu problemów z kręgosłupem. Wiem że będzie musiał zanieść zwolnienie do ZUS ponieważ z zakładu pracy dostał już Świadectwo pracy. Wiem także że dopóki nie skończy mu się zwolnienie nie może zarejestrować się w PUP. W PUP nie otrzyma zasiłku przez 3 miesiące ponieważ umowa została rozwiązana przez porozumienie stron. Swoją drogą mąż nie wiedział że porozumienie stron jest tak niekorzystne dla niego. Koniec końców mój mąż w tej chwili jest bez pracy ,na zwolnieniu i bez chwilowej możliwość rejestracji w PUP. Chcąc otrzymać świadczenia rodzinne jakie dokumenty powinien złożyć. Oprócz zaświadczenia z US, mojego zaświadczenia z ZUS że nie prowadzę działalności i oświadczenia o tym że nie pracuję. Będę wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki. Czy w obecnej sytuacji mogę starać się o stypendium dla dzieci lub jakieś wsparcie np obiady w szkole. Pozdrawiam
Agata L

Napisano: 03 wrz 2015, 12:24

PIT 11 za 2014 męża, świadectwo pracy, decyzję o przyznaniu zasiłku chorobowego z ZUS po utracie zatrudnienia- to na początek a w październiku dołączyć zaświadczenie z ZUS o wysokości zasiłku chorobowego za miesiąca wrzesień 2015 r.
Cały dochód męża za rok 2014 będzie stanowił dochód utracony, natomiast ustalając dochód na okres zasiłkowy trwający od 01.11.2015 r. do 31.10.2016 r. Ośrodek doliczy dochód z tytułu zasiłku chorobowego. Oczywiście poza tym zaświadczenie z US męża za rok 2014 r. oraz zaświadczenie lub oświadczenie o wysokości składek na ubezpieczenie zdrowotne męża za rok 2014 r.
mariolka123

Napisano: 03 wrz 2015, 14:44

jeżeli aktualnie nie pobierasz zas. rodz. możesz je jeszcze otrzymac na IX i X... musisz wykazać dodatkowo dochody za rok 2013r. ( pit 11 za 2013r.)
~o~

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x