a ten dochod netto to jest pomniejszony o koszty uzyskania przychodu ? bo nie wydaje mi sie, a powinien bycPola2 pisze:Wnioskodawczyni na początku lutego przyniosła mi umowę o pracę (dochód uzyskany). Termin rozpoczęcia pracy 02.01.2017r. Na umowie jest napisane wynagrodzenie miesięczne: wynagrodzenie zasadnicze wg V kategorii zaszeregowania 2000 zł, premia uznaniowa do 40 % wynagrodzenia zasadniczego. Wczoraj przyniosła mi zaświadczenie wynagrodzenie za miesiąc luty (wyszczególnienie wynagrodzenia: płaca zasadnicza 2150 zł i premia 86 zł) dochód brutto 2236 zł, dochód netto 1624,80 zł dzieląc to na 2 osoby dochód przekracza 800zł. Czy w takim przypadku premia wlicza się czy nie? Licząc premie dochód przekracza, bez premii wnioskodawczyni nie przekracza kryterium. Proszę o pomoc
dochód uzyskany
- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: dochód uzyskany
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Świadczenia rodzinne, świadczenie wychowawcze
- Kontakt:
Tak jest tylko w przypadku jeżeli chodzi o podjęcie zatrudnienia?
A jak jest w przypadku np otrzymania świadczenia rodzicielskiego lub jakiegoś zasiłku? Czasami przyznawany jest wstecz. Jak to wtedy wyglada?
A jak jest w przypadku np otrzymania świadczenia rodzicielskiego lub jakiegoś zasiłku? Czasami przyznawany jest wstecz. Jak to wtedy wyglada?
- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
zatrudnienie uzyskujesz w momencie kiedy je podejmujesz, natomiast rodzicielski na przyklad uzyskujesz dopiero kiedy masz ustalone do niego prawo - czyli kiedy dostaniesz decyzje
- mika31
- Referent
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Zasiłek dla bezrobotnych czy staż też liczysz drugi miesiąc od uzyskania uprawnienia do jego pobierania.Mateusz31 pisze:Tak jest tylko w przypadku jeżeli chodzi o podjęcie zatrudnienia?
a np zasiłek macierzyński, chorobowy, świadczenie rodzicielskie tu już się nie liczy data uzyskania prawa do świadczenia (decyzja) tylko data pierwszej wypłaty. Wtedy liczysz dochód z miesiąca w którym nastąpiła druga wypłata
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW/DS
- Kontakt:
Dzwoniłam do wnioskodawczyni, że dochód liczy się cały za miesiąc luty i że dochód przekroczy. Odpowiedziała mi, że ta premia to jest premia uznaniowa i, że jej się nie wlicza do dochodu. Proszę o pomoc czy premii uznaniowej się nie wlicza do dochodu?
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Sw
- Kontakt:
uznaniowa wlicza się do dochodu
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW/DS
- Kontakt:
Mi wnioskodawczyni powiedziała, że premia uznaniowa się nie wlicza, że tak powiedzieli jej w gopsie. I że będzie chciała się odwoływać. Nie wiem co mam w takiej sytuacji zrobić.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Sw
- Kontakt:
ale premia uznaniowa to składnik wynagrodzenia, na PIT przecież te dochody potem są nie ma podkategorii premie uznaniowe która się wyklucza 

Oprócz dochód uzyskany - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
decyzja marszałka przyznanie od 01-04-2016 do 30-09-2017, a
rozdzielnoścć majątkowa a skład rodziny- Elmer i inni
Czy uchylić
matka samotnie wychowująca
czy liczę na dni?
duża różnica pomiędzy empatią a pitem 37 - problem
św. rodzicielskie- uchylenie
gospodarstwo liczyć czy nie?
WYDATKI INWESTYCYJNE
czy wydłużenie terminu?
od kiedy?