dochód uzyskany i utracony - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 06 wrz 2016, 8:35

Mam problem jak dokładnie jest z dochodem utraconym i uzyskanym, bo mam sprzeczne informacje, proszę o wyjaśnienie :)

sytuacja 1 ) Mianowicie załóżmy ze ktoś zaczął pracę w lipcu 2016 r., a wynagrodzenie za ten miesiąc otrzymał w sierpniu, dochód z tej pracy przekracza dochód 800 zł na osobę, to w tej sytuacji świadczenie nie przysługuje od którego miesiąca??

sytuacja 2) ktoś stracił pracę i przysługuje mu świadczenie. Utrata pracy nastąpiła w lipcu 2016 r. to wtedy świadczenie przysługuje od którego miesiąca?

z góry dziękuje :)
kryska8

Napisano: 16 wrz 2016, 8:53

nikt nic nie podpowie??
czy w sytuacji 1 świadczenie nie będzie przysługiwało od sierpnia, czy od września??
a w sytuacji 2 świadczenie będzie przysługiwało od sierpnia czy od września?

wiem, że to jest pytanie z podstaw, ale różnie jest to rozumiane.
kryska8

Napisano: 16 wrz 2016, 9:05

Ad.1 Nie ważne kiedy otrzymał wynagrodzenie pod uwagę bierzemy od kiedy zaczął pracę a pracę zaczął w lipcu to bierzemy dochód za sierpień i jeśli przekracza to nie należy się od września

Ad.2 zależy od kiedy tą pracę miał czy cały 2014r. czy rozpoczął ją w 2014 lub po 2014. Jeżeli cały 2014r. to jak stracił pracę w lipcu to należy się od sierpnia a jeśli drugi przypadek to należy się już od lipca o ile złożył wniosek w lipcu
zuzka

Napisano: 16 wrz 2016, 9:29

kryska8 pisze:Mam problem jak dokładnie jest z dochodem utraconym i uzyskanym, bo mam sprzeczne informacje, proszę o wyjaśnienie :)

sytuacja 1 ) Mianowicie załóżmy ze ktoś zaczął pracę w lipcu 2016 r., a wynagrodzenie za ten miesiąc otrzymał w sierpniu, dochód z tej pracy przekracza dochód 800 zł na osobę, to w tej sytuacji świadczenie nie przysługuje od którego miesiąca??

sytuacja 2) ktoś stracił pracę i przysługuje mu świadczenie. Utrata pracy nastąpiła w lipcu 2016 r. to wtedy świadczenie przysługuje od którego miesiąca?

z góry dziękuje :)
Ad. 1
ART. 18 UST. 6: "w przypadku gdy uzyskanie dochodu powoduje utratę prawa do św, świadczenie nie przysługuje od miesiąca następującego po pierwszym miesiącu od miesiąca, w którym dochód został OSIĄGNIĘTY"

jeżeli rozpoczął pracę w lipcu, to bierzesz dochód za drugi m-c czyli za sierpień. Jeżeli dochód za sierpień OTRZYMAŁ FIZYCZNIE w sierpniu to nie należy się od września, jeżeli otrzymał we wrześniu to nie należy się od października.

Ad. 2
a kiedy złożył wniosek? czy to jest sytuacja, że np. ktoś już pobiera św na drugie dziecko a teraz będzie mu się należeć też na pierwsze?
małemiasto
Stażysta
Od: 17 cze 2016, 9:53
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x