Czekam, aż życzliwe duszki, które mi pomogą i powiedzą jak robią, podzielą się doświadczeniem, czy tak jak ministerstwo piszę, czy inaczej. Jednak żadnej pomocnej dłoni :/
Pan w maju idzie do pracy dochód za czerwiec i od lipca uchylenie - zawsze bez względu kiedy wypłaty dostaje (osiąga) -tak.
Dochód uzyskany opinia w podręczniku
Re: Dochód uzyskany opinia w podręczniku
Dochód z uzysku bierzesz z miesiąca po miesiącu kiedy było uzyskanie. Samo uzyskanie to pojęcie względne. Jeżeli chodzi o pracę to uzyskaniem jest rozpoczęcie pracy a nie wypłata - fizyczne wykonywanie pracy.
Jezeli chodzi o świadczenie rodzicielskie to uzyskiem jest pobranie świadczenia, czyli nie decyzja, nie złozenie wniosku, tylko pierwsza wypłata, tzn. decyzja z marca, pierwsza wypłata w maju - bierzesz dochód z miesiąca następującego po maju (czerwiec)
Praca - czynność, pracę się wykonuje
świadczenie - jakaś kwota pieniędzy, względnie usługa itp.
Mam nadzieje, że w miarę jasno to opisałem
Jezeli chodzi o świadczenie rodzicielskie to uzyskiem jest pobranie świadczenia, czyli nie decyzja, nie złozenie wniosku, tylko pierwsza wypłata, tzn. decyzja z marca, pierwsza wypłata w maju - bierzesz dochód z miesiąca następującego po maju (czerwiec)
Praca - czynność, pracę się wykonuje
świadczenie - jakaś kwota pieniędzy, względnie usługa itp.
Mam nadzieje, że w miarę jasno to opisałem

Re: Dochód uzyskany opinia w podręczniku
Trudno ci cokolwiek tłumaczyć jak ty nawet czytac nie potrafisz - jak krowie na rowie napisalo ministerstwo w podreczniku czym sie roznia zapisy dot uzyskania z zatrudnienia od zapisów o uzyskaniu św. rodzicielskiego, nawet przykład chyba jest, ale ty dalej swoje ze nie wiesz jak robić.
Po jaki ch ... d... zawracasz skoro nawet piszesz ze czytałas to co jest napisane w podrecznikiu - jak czytalas to stosuj a nie szukasz nie wiadomo czego
Po jaki ch ... d... zawracasz skoro nawet piszesz ze czytałas to co jest napisane w podrecznikiu - jak czytalas to stosuj a nie szukasz nie wiadomo czego
Oprócz Dochód uzyskany opinia w podręczniku - Świadczenie Wychowawcze (500+) przeczytaj również:
niepełnopsrawność
utrata/uzysk
utracony czy nie
Jak to ugryźć aby nie zaszkodzić - brak dokumentów
rozwód
Wstrzymanie wypłaty
data na świadectwie pracy
decyzja odmowna-zły skład rodziny-wyłudzenie
Do Pana Tomka z Sygnity
Proszę o pomoc
ślub w trakcie okresu świadczeniowego
współudział w gospodarstwie rolnym