Dochód uzyskany,przekroczenie i utrata - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 01 wrz 2014, 8:09

Wierzycielka zgłosiła dochód uzyskany od czerwca do sierpnia, za miesiąc lipiec po obliczeniu dochodu przekracza jej kryterium, pobrane świadczenie za miesiąc sierpień jest nienależnie pobranym świadczeniem, ale co z wrześniem? od 1 września już nie będzie miała tego dochodu (praca sezonowa).

Waham się nad dwoma opcjami:
1. Uchylić jej decyzję od 1 sierpnia i zrobić NP za sierpień, a we wrześniu jak na pewno nie będzie pracować to niech na wrzesień złoży ponownie wniosek

2. Uznać świadczenie za NP za sierpień, a na początku września napisałaby oświadczenie , że już nie pracuje i we wrześniu wypłacić jej FA.
abc,..

Napisano: 01 wrz 2014, 11:12

Nikt nie ma zdania na ten temat?
abc,..

Napisano: 01 wrz 2014, 14:45

ustalasz tylko - NP, wstecz nie uchylisz
wika2

Napisano: 02 wrz 2014, 7:59

Można uznać za nienależnie pobrane bez uchylania prawa do tego?
Wszystko mi się już miesza.
abc,..

Napisano: 02 wrz 2014, 8:06

NO JESLI NADAL MA PRAWO TO CO CHCESZ UCHYLIĆ? WSTECZ NIE UCHYLA SIĘ
WIKA2

Napisano: 02 wrz 2014, 8:18

Jeszcze nie wiadomo na 100% co będzie z wrześniem, ma przyjśc i oświadczyć, że we wrześniu juz nie pracuje, ale za sierpień chce zwrócić kase bo chce jak najmniejszych odsetek.
A jak nie przyjdzie to za wrzesień nie mogę jej wypłacić.
abc,..

Napisano: 02 wrz 2014, 8:50

to póki co - ustalasz np. - wszczęcie, potem zobowiązujesz do zwrotu - wszczęcie
jak oświadczy wrzesień - wtedy będzie się martwic i ewentualnie uchylać: we wrześniu - od miesiąca września. Póki co ma prawo do fa we wrześniu.
Tak zrobiłabym ja.

Jeśli masz watpliwość co do ustalania np. bez uchylenia to przykład :
jak dostaje alimenty od dłużnika w danym miesiącu, a w kolejnym nie - ustalasz np. za dany miesiąc, nie uchylasz kolejnego miesiąca.
wika2

Napisano: 02 wrz 2014, 9:21

OK, DZIĘKI wika2
CZŁOWIEK ZACZYNA GLUPIEC PO TYLU LATACH PRACY PRZY TYM ;-(
abc,..

Napisano: 02 wrz 2014, 10:26

im bliżej - tym dalej - pamiętaj!
wika2

Napisano: 02 wrz 2014, 11:45

wika2 dzięki
oby... ;-)
abc,..