Dochód uzyskany z działalności gospodarczej

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
akka00
Praktykant
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Dochód uzyskany z działalności gospodarczej

Post autor: akka00 »

Dzień dobry,
Pobieram 500+ na pierwsze i drugie dziecko (pierwsze dziecko ma orzeczenie o niepełnosprawności).
15 lutego planuję otworzyć własną działalność gospodarczą na zasadach ogólnych a 28 lutego zwalniam się z pracy. Ile czasu mam na poinformowanie o tym fakcie Gopsu? 14 dni? Jakie dokumenty trzeba przedłożyć? Świadectwo pracy to wiem ale jakie zaświadczenie o dochodach z działalności? W lutym na pewno będę miała koszty (ZUS) ale przychodu pewnie żadnego a jeśli w marcu sytuacja się powtórzy (czyli koszty ZUS a przychód zerowy)? I jeszcze mam pytanie czy otrzymam świadczenie za luty? Skoro od 15 lutego będzie działalność a zwolnię się z pracy 28 lutego?
Z góry dziękuję za odpowiedź
jollaa
Starszy referent
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Re: Dochód uzyskany z działalności gospodarczej

Post autor: jollaa »

z działalności bierze się dochód za drugi miesiąc jej prowadzenia. Jak nie będzie dochodu za marzec to przyjmuje się 0,00 zł.
O wszelkich zmianach informuje się niezwłocznie. Nie ma podanego terminu w dniach.
akka00
Praktykant
Kontakt:

Czy świadczenie za luty będzie wypłacone? Bo rozumiem że za marzec będzie zawieszone aż w kwietniu przyniosę oświadczenie o dochodach?
jollaa
Starszy referent
Zajmuję się: SR
Kontakt:

Post autor: jollaa »

świadczenia będą normalnie płacone. Nie ma powodu do wstrzymania wypłaty.
akka00
Praktykant
Kontakt:

Dziękuję pięknie za odpowiedź. Pozdrawiam
ODPOWIEDZ