Może podpowiecie jakich dokumentów zadać i na co zwrócić uwagę mam Panią która składa na becikowe. W dniu składania wniosku zapomniała powiedzieć że w 2015 sprzedała mieszkanie kasa wpłynęła a wyszło w systemie. I teraz co z dochodem jeżeli załóżmy że również w 2015kupila inne mieszkanie albo później 2016czy 17. Jaki dochód liczymy lub czego nie liczymy czego zadać na co patrzeć w pit która pozycja nie miałam takiej sytuacji. Wstępnie miała być odmowa a tu babka wyjeżdża mi że ta kasę zainwestowała w inną nieruchomość. Jakie dokumenty ma midostarczyc. Plissss
A od w US z empatii od dochodu ze sprzedaży mieszkania ma podatek wykazany czy jest podatek 0. Jak jest 0 to jest zwolniona, wołaj zaświadczenie z US że dochód jest zwolniony z opodatkowania i nie wliczasz tego do dochodu.
Mam tylko papierową wersję pisma z mojego UW że zgodnie z art.3 ust.1 dochód to przychód podlegający opodatkowaniu na zasadach określonych (...) art. 30e (bo pod ten artykuł podlega sprzedaż mieszkania) ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych, to treść tego przepisu należy odczytywać mając na uwadze cały art.30e. W konsekwencji do rodziny stanowiącego podstawę wyliczenia zasiłku rodzinnego nie należy wliczać dochodu uzyskanego ze sprzedaży nieruchomości, jeżeli dochód ten został przeznaczony na cele mieszkaniowe i w związku z tym korzysta ze zwolnienia z obowiązku zapłaty podatku dochodowego od osób fizycznych. (...) W związku z powyższym osoba zainteresowana powinna uzyskać z US odpowiednie zaświadczenie i przedstawić je organowi prowadzącym postępowanie.