dochód z ryczałtu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 13 maja 2016, 13:06

jak wyliczamy dochód z ryczałty? czy osoba sama określa w oświadczeniu wysokość dochodu, czy bierzemy przychód z PITu jako dochód??? pomóżcie
[email protected]

Napisano: 13 maja 2016, 13:17

my nic nie wyliczamy :) klient go nam oswiadcza..poza tym przychod to nie dochod - a z ryczaltu US zna tylko przychod
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 13 maja 2016, 13:22

a jak jest teraz z tym osiagnietym dochodem z działalności - Pan ma zr, działalność od 11.2015 r. za 12.2015 r. napisał oświadczenie z 0,00 dochodem, czy teraz składając na 500+ muszę wziąć oświadczenie za 1-szy miesiąc w którym w ogole osiągnął jakichś dochód????
kasia7

Napisano: 13 maja 2016, 13:27

doliczyc nalezy dochod za DRUGI miesiac od UZYSKU - uzyekiem jest rozpoczecie dzialalnosci,a nie osiagniecie z niej dochodu...wiec doliczasz zero :) a gdy doliczenie dochodu powoduje utrate prawa do swiadczen - swiadczenia uchylasz od nastepnego miesiaca....osiagniecie zera raczej na prawo do swiadczen nie wplynie ;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 13 maja 2016, 13:30

ale teraz jest zmiana że nie dochód uzyskany tylko osiągniety i wiem że niektóre ośrodki do 500+ brały dochody za ten m-c w którym dochód został już osiągniety, mimo że działalnośc była np od lipca 2015 r. a dochód osiagniety dopiero w tym roku....stad moje wątpliwosci
kasia7

Napisano: 13 maja 2016, 13:38

zmiany co do tego za ktory miesiac ma byc doliczony dochod to nie ma...jesli nie wierzysz to porownaj wczesniejsze i obecne brzmienie art.5 ust. 4b - to obecne brzmienie nawet wyrazniej wskazuje na to,ze dochod ma byc doliczony z tego miesiaca, ktory nastepuje po uzysku...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 13 maja 2016, 14:10

znajomy do mnie dzwonił że w innym ośrodku chcą od niego dochód z ryczałtu za ten m-c w którym osiagnął dochód mimo że działalnośc od lipca 2015 i tak mysląłam że to w zwiazku ze zmianami tak chca???
kasia7

Napisano: 13 maja 2016, 15:09

dochod zawsze i wszedzie ma byc za II miesiac, tyle ze art. 24 ust. 7 mowi,ze w przypadku gdy uzyskanie dochodu powoduje utrate prawa do swiadczen, to swiadczenia nie przysluguja po pierwszym miesiacu od miesiaca W KTORYM DOCHOD ZOSTAL OSIĄGNIETY...i z tego nieszczesnego zapisu niektorym sie wydaje ze nalezy doliczc dochod za inny miesiac niz naprawde nalezy :)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2016, 8:28

drobna, kosmetyczna zmiana a co namieszała :D :mrgreen: ;)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 16 maja 2016, 10:18

np. praca od lutego, czyli bierzemy nadal za marzec netto, ale gdy mamy zrobić uchylenie decyzji to musimy jeszcze wiedzieć czy ten dochód w marcu jest osiągnięty za luty czy za marzec, bo do uchylenia muszę i to wiedzieć, tak???? ja już się w tym pogubiłam
kasia7

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x