Dzień dobry. Mam nadzieję że ktoś mi pomoże. A więc samotnie wychowywalam dziecko i dostałam 500+ ojciec dziecka nie płaci alimentów. Ostatnio wyszłam za mąż, maz jest cudzoziemcem ale nie pracuje przebywa tu od miesiące. W opiece Pani się zainteresowała jego dochodami sprzed dwóch lat, jaki to ma związek jeżeli małżeństwem jesteśmy od miesiąca a 500+mam od kwietnia. Teoretycznie mogłam go równie dobrze nie znać 2 lata temu.
Już roszczeniowy post- pieniążki łatwo brać ale jak coś ktoś wymaga to już jest nie halo.
Ustawa jest ogólnodostępna, po ślubie tworzycie pełną rodzinę zgodnie z ustawą. A dochód wyjściowo zawsze jest brany z 2014r (w obecnym okresie zasiłkowym).
Ano taki, że jest w składzie rodziny. Nie ma tu znaczenia data ślubu a sam fakt zmiany składu rodziny. Skoro maż nie pracuje obecnie, to jego dochód do utraty i po problemie.
Ja byłam przekonana że należy brać cały rok 2014 i nie interesowac sie datą ślubu aż do czasu gdy dostałam od SKO decyzję w wyniku odwołania. Poniżej cytat:
"Ponadto zdaniem Kolegium organ instancji przy ponownym ustaleniu dochodu za 2014r. nie powinien brać pod uwagę dochodów męża odwołującej osiągniętych w 2014 r, gdyż w tymze roku nie był on w ogóle członkiem rodziny wnioskującej. Przy ustalaniu dochodu należało wziąć pod uwagę dochody Pana ...... w miesiącu marcu 2016 r. (tj. w miesiącu następującym po miesiącu zawarcia związku małżeńskiego z odwołujacą) i w tym konkretnym przypadku zastosować przepisy o uzyskaniu dochodu. Takież stanowisko prezentuje WSA w Poznaniu chociażby w uzasadnieniu do wyroku z dnia 18 stycznia 2007r. (sygn. akt IV SA/Po 63/06)"
Pamiętaj że są różne SKO oraz różne interpretacje kontrolujących. Do tego decyzję SKO możesz tylko brać pod uwagę tylko do tej jednej konkretnej sprawy. Jak będziesz miała kolejną podobną/taką samą sprawę to robisz tak, jak na początku nie zważając na inne ustalenia w innej (ale podobnej) sprawie.