Dochody z zagranicy jak udokumentować ? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 18 mar 2014, 13:33

Mama wniosek na szo mąz wnioskodawczyni przybywa zagranicą ?
Jak udokumentować dochody ?
~Anka

Napisano: 18 mar 2014, 14:04

jesli osiagal dochody za granica w 2012 to je oswiadcza w zal. nr 7( i czy osiagal je przez caly rok jesli osiaga je na podstawie umowy o prace lub zlecenia, albo ma tam dzialalnosc gosp.), jesli ma uzysk dochodu po roku bazowym - to oswiadczenie o dochodach z konkretnego miesiaca
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2014, 14:42

jeżeli przebywa za granicą to wysyłasz wniosek z załącznikami do rops z zapytaniem czy zachodzi koordynacja
~kama

Napisano: 18 mar 2014, 14:43

oj sory myślałam że chodzi o zasiłek rodzinny
~kama

Napisano: 18 mar 2014, 15:23

szo nie ma koordynacji w tym
~Anka

Napisano: 19 mar 2014, 20:00

z tego co pamiętam dochód podaję w obcej walucie i przelicznik na ostatni dzień roku bazowego (upewnijcie mnie, że dobrze kojarzę :D) Z czego to wynika? czy możę podać w zł??
~gosiaczek

Napisano: 19 mar 2014, 21:23

jest to w ROZPORZĄDZENIU
MINISTRA PRACY I POLITYKI SPOŁECZNEJ 1)
z dnia 3 stycznia 2013 r.
& 14 ust. 3. W przypadku gdy członek rodziny osiąga dochody poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej, dokonuje się ich przeliczenia na podstawie średniego kursu walut obcych ogłaszanego przez Narodowy Bank Polski z ostatniego dnia roboczego roku kalendarzowego, z którego dochód członków rodziny stanowi podstawę ustalenia prawa do świadczeń rodzinnych.
4. W przypadku gdy członek rodziny uzyska poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej dochód, którego nie osiągał
w roku kalendarzowym stanowiącym podstawę ustalenia prawa do świadczeń rodzinnych, przeliczenia tego dochodu dokonuje
się na podstawie średniego kursu walut obcych z ostatniego dnia roboczego miesiąca następującego po miesiącu,
w którym dochód został osiągnięty.
~kinga

Napisano: 19 mar 2014, 21:33

czyli może sobie podać sam w złotówkach?
~gOSIA

Napisano: 19 mar 2014, 23:10

dzięki kinga czyli dobrze mi dzwoniło :)
~gosiaczek

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x