dod.pielęg - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 03 lut 2014, 11:32

czy dod.pielegnacyjny wliczacie do dochodu nie mam możliwości przeszukania postów wcześniejszych proszę o odpowiedź
~nowa

Napisano: 03 lut 2014, 11:42

ja nie wliczam, ale na forum niektóre osoby wypowiadały sie, że wliczają
~KK

Napisano: 03 lut 2014, 12:15

ja wliczam, w ustawie o dm, nic nie pisze by dod. pielegnacyjny do dochodu nie wliczac (art. 3 ust.3)
~Majera

Napisano: 03 lut 2014, 12:15

Ktoś na forum kiedyś ciekawie podpowiedział: dod.pielegnacyjne dolicza, czasem to trafia do SKO, SKO rozlicza po swojemu, ale on/ona następnym razem znów po swojemu.

Popieram, nie widać lepszego wyjścia.
~jh

Napisano: 03 lut 2014, 12:29

Rozumowanie w skrócie może wyglądać następująco. Zgodnie z bodajże art. 7 ustawy zasadniczej czyli Konstytucji organ musi działać na podstawie i w granicach prawa. Dalej Konstytucja podaje zamknięty katalog dopuszczalnych źródeł prawa, czyli aktów stanowiących prawo, wśród których są ustawy, ale nigdzie nie ma, że podstawą działania są wyroki czy uchwały sądów (sądy są od czego innego).
W efekcie wójt czy burmistrz musi decyzję wydać w oparciu o ustawę. Ustawa zaś w sposób jednoznaczny każe uwzględniać dodatki pielęgnacyjne.

Takie jest moje zdanie po przeczytaniu wielu wypowiedzi. Żadna z nich nie dała mi lepszego wytłumaczenia, nie znajduję logicznych argumentów pozwalających wójtowi odrzucić zapis ustawy.
~jh

Napisano: 14 lut 2014, 10:12

ja też wliczałam dod. pielęgnacyjny do jakiegoś czasu ale osoba się odwołała do kolegium które utrzymało w mocy nasza decyzje ale osoba dalej się odwołała do sądu w Gliwicach i uchyli decyzję SKO i naszą i nakazali naliczyć ponownie bez dod. pielęgnacyjnego i od tej pory nie wliczam dod. pielęgnacyjnego
~misia

Napisano: 14 lut 2014, 10:21

W Y M A G A N E D O K U M E N T Y

1.Ostatnie rozliczenie za energię elektryczną (fakturę VAT)
2.Właściciel domu jednorodzinnego
a)zaświadczenie organu właściwego w sprawie wydania pozwolenia na budowę, potwierdzającego powierzchnię użytkową, w tym łączną powierzchnię pokoi i kuchni oraz wyposażenie techniczne domu
b)rachunki opłat za energię cieplną, wodę dostarczaną do lokalu, opłaty za odbiór nieczystości stałych i płynnych.

3.Dokumenty potwierdzające wykazane dochody za trzy miesiące poprzedzające datę złożenia wniosku należy przedłożyć w momencie składania wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego :

a).osoby pracujące zaświadczenie o dochodach wystawione przez pracodawcę, tj. przychód pomniejszony o koszty uzyskania przychodu oraz o składkę emerytalną, rentową oraz chorobową, b).emeryci i renciści odcinki renty, osoby otrzymujące świadczenia na konto bankowe
zaświadczenie z ZUS, w przypadku otrzymywania dodatkowych świadczeń np. dodatków pielęgnacyjnych, świadczeń pieniężnych, dodatków energetycznych, dodatków kompensacyjnych itp.
c).aktualną decyzję ZUS, KRUS, WBE lub innego organu wypłacającego świadczenie, ( kopie i oryginały do wglądu)
d).osoby zarejestrowane w Powiatowym Urzędzie Pracy, zaświadczenie o wysokości otrzymanych świadczeń w tym składki na ubezpieczenie zdrowotne,
e).osoby pobierające świadczenia rodzinne zaświadczenie lub decyzje o rodzaju i wysokości otrzymanych świadczeń, ( kopie i oryginały do wglądu)
f).studenci, zaświadczenie z uczelni o wysokości pobieranych stypendium bądź o ich nie pobieraniu,
g).osoby pobierające świadczenia w postaci zasiłku stałego lub z tytułu rodziny zastępczej zaświadczenia o wysokości pobranych świadczeń lub aktualne decyzje o przyznanej pomocy ( kopie i oryginały do wglądu),
h).osoby otrzymujące alimenty oświadczenie o ich wysokości, wyrok zasądzający alimenty, zaświadczenie od komornika, decyzja przyznająca świadczenia z funduszu alimentacyjnego ( kopie i oryginały do wglądu) itp.,
i).dochody z tytułu prac dorywczych, pomocy rodziny lub innych nieudokumentowanych źródeł oświadczenie członka gospodarstwa domowego.

4. Dowód tożsamości ( w momencie składania wniosku o przyznanie dodatku mieszkaniowego oraz odbioru decyzji).

5. Osoby niepełnosprawne wymagające zamieszkiwania w oddzielnym pokoju lub poruszające się na wózku orzeczenie powiatowego zespołu do spraw orzekania o niepełnosprawności o wymogu zamieszkiwania w oddzielnym pokoju .

~Ja

Napisano: 14 lut 2014, 16:14

Z góry można przewidzieć wyrok sądu, ale stawiam tezę: walczmy. Może wreszcie ktoś spróbuje unormować sytuację. Na pewno opór tu na dole powinien wpłynąć pozytywnie. Na razie ja nie widzę powodu, by zbyt łatwo ulegać presji nawet sądów, bo jak wiadomo każda sprawa jest indywidualna.
~jh

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x