można podyskutować czy nie jest to uzyskanie i utrata, to że coś wprost nie wynika z danego artykułu to nie znaczy że nie należy tego tak liczyć
oto definicja:
Dodatek aktywizacyjny to świadczenie dla osoby bezrobotnej z prawem do zasiłku, która samodzielnie znalazła pracę lub podjęła zatrudnienie na podstawie skierowania przez urząd pracy.
Jest to w pewnym sensie dodatek do podjętego zatrudnienia zatem dlaczego tego nie liczyć jako uzyskanie i niech SKO się wypowie w przypadku przekroczenia dochodu i odwołania.
Będę bronił stanowiska Korowiowa i przytoczę https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/799ABFC886. Tak wiem dotyczy starszego stanu prawnego ale tu nie powinno mieć to większego znaczenia.
"Jak wynika z treści przytoczonego art. 2 pkt 17 ustawy o pomocy osobom uprawnionym ustawodawca w sposób enumeratywny wymienił przypadki stanowiące utratę dochodu. Wśród tych przypadków nie wymienił sytuacji związanej z utratą dodatku aktywizacyjnego. Okoliczność, że utrata przychodu z tytułu dodatku aktywizacyjnego nie została wskazana w zamkniętym katalogu z art. 2 pkt 17 ustawy o pomocy osobom uprawnionym, oznacza że w przypadku tego rodzaju przychodu nie może mieć zastosowania przepis art. 9 ust. 3 tej ustawy, stanowiący że w przypadku utraty dochodu przez członka rodziny w roku kalendarzowym poprzedzającym okres świadczeniowy lub po tym roku, ustalając jego dochód, nie uwzględnia się dochodu utraconego."
ja się nie upieram, wszystko ma swoje plusy i minusy, nie miałem takiej sytuacji ale potraktowałbym to jako dochód uzyskany ponieważ tak jak napisałem poniżej ma to związek z podjęciem zatrudnienia.
DA nie jest zasiłkiem dla bezrobotnych sensu stricto, nie jest również składową wynagrodzenia, dlatego nie mieści się w katalogu utraty/uzysku, który jak już wspomniano jest katalogiem zamkniętym.