dodatek dyferencyjny z ROPS jak wypłacić?

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
Dantica
Praktykant
Zajmuję się: SR/FA/ŚW
Kontakt:

dodatek dyferencyjny z ROPS jak wypłacić?

Post autor: Dantica »

Otrzymałam z ROPS decyzję o przyznaniu dodatku dyferencyjnego, jak to wprowadzić do systemu i co to właściwie jest? rodzinne czy 500+? pierwszy raz mam z tym do czynienia :-(
Awatar użytkownika
de Charette
Administrator
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: dodatek dyferencyjny z ROPS jak wypłacić?

Post autor: de Charette »

Jaki masz program?
To może być i rodzinne i wychowawcze, zależy co składali. Popatrz na decyzję ROPS
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Dantica
Praktykant
Zajmuję się: SR/FA/ŚW
Kontakt:

Post autor: Dantica »

mam program SYGNITY, w decyzji jest napisane, że suma świadczeń rodzinnych i 500+ łącznie przekracza kwotę zasiłku przyznanego przez instytucję zagraniczną i różnica stanowi właśnie kwotę dodatku dyferencyjnego
bianka
Stażysta
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: bianka »

Zgodnie z pismem/komunikatem (nie pamiętam jakim) dodatek dyferencyjny przyznany jedną decyzją na wszystkie świadczenia (rodzinne i wychowawcze), dzielimy proporcjonalnie do przyznanych świadczeń (proporcja z pełnych kwot naszych świadczeń, które ten dodatek obejmuje). Możliwe, że to :arrow: było pismo z kwietnia 2017?! Zwykle ROPS wydaje dwie oddzielne decyzje dla świadczeń rodzinnych i dla świadczenia wychowawczego, a w treści odnosi się do ogólnej sytuacji wnioskodawcy.

Dodatek dyferencyjny wprowadzasz do systemu jak zwyczajne świadczenie (opis w pomocy Sygnity), następnie ręcznie modyfikujesz kwoty wypłat i zaznaczasz checkbox przy niezgodności sumarycznej.
ODPOWIEDZ