Podzielam zdanie koleżanki, założenia są takie same przecież, jak przy innych dodatkach cieplnych. Czekam na interpretacje od prawnika.Ewagops pisze: ↑29 gru 2022, 11:30Nie zgadzam się tym ,że tylko odbiorca faktury może składać na dodatek elektryczny. A co jak ktoś wynajmuje mieszkanie . Przecież najemcy mogą składać wnioski , albo osoby starsze - mieszka w domu całe życie dom zapisany już na córkę córka mieszka w innym mieście .
i w związku z tym pierdolnikiem i bajzlem legislacyjnym nasz dział prawny stwierdził, że nie trzeba mieć umowy aby dostać dodatek na prądnoteev pisze: ↑29 gru 2022, 12:27Ustawa jest kolejnym psuciem prawa.
Dodatek elektryczny przysługuje ODBIORCY w myśl art. 3 pkt 13b. Patrząc na definicję w tym przepisie, odbiorca musi mieć podpisana umowę z przedsiębiorstwem energetycznym. Jak podejdą do tego SKO i czy będą łaskawie przyznawać wynajmującym, to się okaże.
Jeśli chodzi o art. 28 ust. 3 (nie 2) to jest on żywcem wzięty z poprzednich ustaw i rzeczywiście w świetle art. 27 ust. 1 staje się bezsensowny. Potwierdza to tylko moją tezę odnośnie psucia prawa poprzez bezmyślne przenoszenie przepisów do innych ustaw i wprowadzanie "milionów" nowelizacji do prostych ustaw.
Wniosek powinni przyjąć, ale jak dla mnie decyzja odmowna. Tu akurat przepis też niestety jest idiotycznie sformułowany, bo nie jesteśmy w stanie nawet dokładnie sprawdzić ile zużycia było w 2021 r., bo na palcach jednej ręki się policzy osoby, których okres rozliczeniowy przypada od 1 stycznia do 31 grudnia.Zyta87 pisze: ↑29 gru 2022, 12:28Ponadto nie wiem, dlaczego niektóre gminy chcą wszystkie faktury za prąd od ludzi. Szwagierka dopiero w wakacje się wprowadziła do nowo wybudowanego domu, w 2021 roku był w fazie budowy. Chciała złożyć wniosek, to jej nie przyjęli, bo ma dostarczyć też faktury za 2021 rok...