Ustawa z dnia 15 grudnia 2022 r. o szczególnej ochronie niektórych odbiorców paliw gazowych w 2023 r. w związku z sytuacją na rynku gazu (obowiązująca od 21 grudnia 2022 r.) https://isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/downl ... 222687.pdf
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus
ok dzięki
W ostatnim czasie mam wrażenie, że świadczenia rodzinne są naszym "dodatkowym" zadaniem a robimy "tylko" różne dodatki
Zastanawia mnie jeszcze jak to w praktyce będzie wygladało z tym gazem. Przecież ludzie mają rózne terminy faktur jedni co miesiąc inni co 2 albo 6.
Czyli mamy cały rok robotę z nimi bo po otrzymaniu przyjdą w ciągu miesiąca.
Czy dobrze rozumiem ustawę, że o dodatek gazowy mogą się ubiegać tylko te osoby, które ogrzewają dom gazem sieciowym? Te osoby, które mają ogrzewanie na gaz LPG nie mogą ?
Też nie rzuciło mi się w oczy czy jest zł za zł ale raczej nie bo mamy zwracać podatek VAT więc bez sensu.
Jest mowa że mamy sprawdzać CEEB i wyliczyć dochód jednorazowo przy złożeniu pierwszego wniosku czyli wychodzi na to że jak ktoś ma rachunki za gaz co miesiąc to co miesiąc może składać o zwrot VAT??
Bo jest też zapis art. 19 że składa się wniosek nie później niż do dnia 29 lutego 2024 lub w terminie 30 dni od otrzymania faktury. Czyli dobrze rozumiem że ktoś może np złożyć sobie za cały rok np w styczniu 2024 a może tez co miesiąc???