dodatek mieszkaniowy na część lokalu - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 12 paź 2022, 13:15

Pani jest głównym najemcą mieszkania wchodzącego w zasoby gminy, skonfliktowana z mężem (nie w separacji) chce złożyć wniosek na część lokalu. Czy może tak zrobić? Jakie dokumenty musiałaby przedłożyć? Nie ma żadnej umowy o podnajem części lokalu zawartej z mężem....proszę o pomoc
kasiak91
Stażysta
Od: 28 cze 2017, 14:35
Zajmuję się: FA, DM, DE

Napisano: 12 paź 2022, 13:49

musi iść do sądu i uzyskać sądowe rozstrzygniecie co do warunków użytkowania lokalu
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 12 paź 2022, 14:23

Czy mogę wiedzieć gdzie to jest napisane? Wiem że ta Pani będzie miała z tym problem...pierwszy raz taka sprawa mi się trafiła :?
kasiak91
Stażysta

Napisano: 12 paź 2022, 14:48

byłem trochę mało precyzyjny ...
W odniesieniu do małżonków istnieje domniemanie prawne, iż prowadzą oni wspólne gospodarstwo domowe dopóty, dopóki małżeństwo nie zostanie rozwiązane przez rozwód, natomiast w odniesieniu do rozwiedzionych małżonków takiego domniemania nie ma.

W przypadku ustalenia przez sąd w wyroku rozwodowym sposobu korzystania z lokalu zajmowanego dotychczas przez byłych małżonków, w sytuacji polegającej na prowadzeniu przez nich odrębnych gospodarstw domowych, każde z nich jest uprawnione do wystąpienia o przyznanie dodatku mieszkaniowego w odniesieniu do powierzchni lokalu zajmowanej z mocy wyroku sądowego określającego sposób korzystania z mieszkania.
więc w tym przypadku, pani niewiele może zrobić ponieważ głównym najemcą jest jej jeszcze "aktualny" małżonek [ zakładam, że ona jest osobą jedynie uprawnioną do zamieszkiwania w przedmiotowym lokalu]
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34
Zajmuję się: DM

Napisano: 12 paź 2022, 15:23

kasiak91 pisze:
12 paź 2022, 13:15
Pani jest głównym najemcą mieszkania wchodzącego w zasoby gminy, skonfliktowana z mężem (nie w separacji) chce złożyć wniosek na część lokalu. Czy może tak zrobić? Jakie dokumenty musiałaby przedłożyć? Nie ma żadnej umowy o podnajem części lokalu zawartej z mężem....proszę o pomoc
nie może na część lokalu, dziś się kłócą, a jutro godzą.....bez sądu się nie obejdzie
Knapa
Starszy referent
Od: 24 kwie 2019, 10:08
Zajmuję się: Dm

Napisano: 13 paź 2022, 10:36

dziękuję za odpowiedzi :)
kasiak91
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU