Zdania są podzielone, według (wytycznych) zus-u i ministerstwa/wojewódzkich to powinniśmy wliczać dodatek do podstawy chorobowego. I tak, wynika też z tego że płacimy z własnych to wynagrodzenie za l4 powiększone o dodatek.
My wliczamy do podstawy, mamy opinię ZUS, od początku powinno być jasno napisane co z tym zrobić a nie każdy sam sobie interpretuje jak chce. Nie wiem kto to na górze uchwala ale my na dole to same problemy mamy przez ich decyzje nie przemyślane nie skonsultowane z odpowiednimi instytucjami.
Też mam opinie dlatego ją stosuje, aczkolwiek się zgadzam że jest to durne. Ministerstwo nie powinno zmieniać zapisu w ustawie od tak o zwykłym pismem i potem przy kontroli będziemy świecić oczami czy się stosowaliśmy do zaleceń czy nie bo ustawa jedno a ich wymogi drugie. Skoro obojętnie co zrobimy może być źle, niech każdy po prostu wybierze jedną drogę i się jej trzyma.monia77 pisze: ↑30 wrz 2024, 14:25My wliczamy do podstawy, mamy opinię ZUS, od początku powinno być jasno napisane co z tym zrobić a nie każdy sam sobie interpretuje jak chce. Nie wiem kto to na górze uchwala ale my na dole to same problemy mamy przez ich decyzje nie przemyślane nie skonsultowane z odpowiednimi instytucjami.