Dodatek na rozpoczęcie szkoły - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 21 sie 2015, 10:37

Dziecko urodzone w grudniu a dodatek wypłacony we wrześniu. Rok temu miałam podobną sytuację. Zbiór centralny wykazał mi to jako błąd - nienależnie przyznane świadczenie. W związku z tym jestem ostrożna co do czterolatków. Czy macie może "coś" na obronę stanowiska w sytuacji kiedy ktoś oficjalnie wytknie błąd. A może to nie jest błąd, może są jakieś przepisy o których nie wiem. Podpowiedzcie coś.
kama1975

Napisano: 21 sie 2015, 10:39

kama1975 pisze:Dziecko urodzone w grudniu a dodatek wypłacony we wrześniu. Rok temu miałam podobną sytuację. Zbiór centralny wykazał mi to jako błąd - nienależnie przyznane świadczenie. W związku z tym jestem ostrożna co do czterolatków. Czy macie może "coś" na obronę stanowiska w sytuacji kiedy ktoś oficjalnie wytknie błąd. A może to nie jest błąd, może są jakieś przepisy o których nie wiem. Podpowiedzcie coś.
czterolatek to błąd .. pięciolatek to nie błąd .. obecne pięciolatki to dzieci urodzone od 1 stycznia 2010 do 31 grudnia 2010
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 21 sie 2015, 11:02

Pisząc o czterolatku mam na myśli dziecko urodzone w grudniu 2010 roku. W momencie wypłaty dodatku we wrześniu ono nie ma jeszcze pięciu lat /będzie miało w grudniu/ i myślę że stąd wykazało mi błąd. Dla tego obecnie zastanawiam się nad przyznaniem dodatku na dziecko urodzone w grudniu 2010 r. No chyba że dostałam jakiegoś zaćmienia i darmo się czepiam
kama1975

Napisano: 21 sie 2015, 11:05

ustawa o systemie oświaty:

Art. 14. 1. (139) Wychowanie przedszkolne obejmuje dzieci od początku roku szkolnego w roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy 3 lata, do końca roku szkolnego w roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy 6 lat. Wychowanie przedszkolne jest realizowane w przedszkolach oraz w innych formach wychowania przedszkolnego.

1a. (140) W przypadku dzieci posiadających orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego wychowaniem przedszkolnym może być objęte dziecko w wieku powyżej 6 lat, nie dłużej jednak niż do końca roku szkolnego w roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy 8 lat. Obowiązek szkolny tych dzieci może być odroczony do końca roku szkolnego w roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy 8 lat.

1b. (141) W szczególnie uzasadnionych przypadkach wychowaniem przedszkolnym może także zostać objęte dziecko, które ukończyło 2,5 roku.

2. (142) (uchylony).

3. (143) Dziecko w wieku 5 lat jest obowiązane odbyć roczne przygotowanie przedszkolne w przedszkolu, oddziale przedszkolnym zorganizowanym w szkole podstawowej lub w innej formie wychowania przedszkolnego.

3a. (144) Obowiązek, o którym mowa w ust. 3, rozpoczyna się z początkiem roku szkolnego w roku kalendarzowym, w którym dziecko kończy 5 lat. W przypadku dziecka, o którym mowa w ust. 1a, obowiązek ten rozpoczyna się z początkiem roku szkolnego poprzedzającego rok szkolny, w którym dziecko rozpocznie spełnianie obowiązku szkolnego.
Ewelinaa

Strona 2 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x