Dodatek osłonowy w świadczeniach rodzinnych - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 33 z 65    [ Posty: 646 ]

Napisano: 04 sty 2022, 10:43

heiland pisze:
04 sty 2022, 10:15
kalina.malina pisze:Prowadzą oddzielne gospodarstwa domowe wiec każdy ma swój dodatek bo czemu by nie?
Jak masz udzielać takich porad to proszę zaprzestań ich bo zwyczajnie wprowadzasz w błąd innych.
1 piec = 1 dodatek mimo kilku rodzin (gospodarstw).
heiland, a Ty skąd to wiesz ?? :) ja nigdzie nie widzę, żeby gospodarstwo domowe definiował jeden piec ;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 04 sty 2022, 10:46

Ja według ustawy zrozumiałam to, że jeśli jest kilka rodzin w jednym domu to kto pierwszy złoży wniosek ten ma rozpatrzenie i przyznanie.
świadczenia500+
Stażysta
Od: 17 cze 2021, 9:46
Zajmuję się: wszystko co możliwe

Napisano: 04 sty 2022, 10:47

W objaśnieniach do wypełnienia wniosku o dodatek osłonowy w cz. I pkt 3 jest napisane, że trzeba zaznaczyć potwierdzam lub zaprzeczam, w we wzorze wniosku w pkt 3nie ma takich sformułowań? Czy mamy to sami to nanieść na wniosek?
sylwia500
Referent
Od: 15 mar 2017, 11:19
Zajmuję się: ŚR/FA/DM/DE/SW

Napisano: 04 sty 2022, 10:49

heiland pisze:
kalina.malina pisze:Prowadzą oddzielne gospodarstwa domowe wiec każdy ma swój dodatek bo czemu by nie?
Jak masz udzielać takich porad to proszę zaprzestań ich bo zwyczajnie wprowadzasz w błąd innych.
Oczywiście ze nie. Doczytaj. Zamierzasz na całą warszawska siec ciepłownicza wypłacić jeden dodatek? odsyłam do strony gov. Dodatek nie zależy ani od własności ani od wynajmu ani podstawowa wysokość nie zależy nawet od posiadania jakiegokolwiek pieca. Wiele osób zadnych pieców nie ma a dodatek jak najbardziej im przysługuje. Nie istnieje zapis który mowi ze dodatek należy sie tylko osobom z piecami.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 04 sty 2022, 10:50

Do mnie już dzwonią matki wyłudzaczki, będą składać wniosek w składzie rodziny - matka i dziecko, oczywiście bez tatusia. Nie ma alimentów, tatuś śpi na tej samej kanapie co mamusia, ale ustawa jest dziurawa jak sito i efekt będzie nam znany.
Kto pyta, nie błądzi.
MartaW
Awatar użytkownika
Referent
Od: 18 kwie 2016, 12:09

Napisano: 04 sty 2022, 10:53

świadczenia500+ pisze:
04 sty 2022, 10:46
Ja według ustawy zrozumiałam to, że jeśli jest kilka rodzin w jednym domu to kto pierwszy złoży wniosek ten ma rozpatrzenie i przyznanie.
Jeden dom nie równa się jedno gospodarstwo domowe. Takiego zapisu nie znalazłam. Sa domy w których mieszka kilka gospodarstw domowych.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12

Napisano: 04 sty 2022, 10:55

No cześć, widzę, że nowy wymysł do rozkminki :D

Wróciłem ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 04 sty 2022, 11:02

@kb, stąd tak jak już napisał/a @świadczenia500+ 8-)

kalina.malina pisze:
heiland pisze:
Oczywiście ze nie. Doczytaj. Zamierzasz na całą warszawska siec ciepłownicza wypłacić jeden dodatek? odsyłam do strony gov. Dodatek nie zależy ani od własności ani od wynajmu ani podstawowa wysokość nie zależy nawet od posiadania jakiegokolwiek pieca. Wiele osób zadnych pieców nie ma a dodatek jak najbardziej im przysługuje. Nie istnieje zapis który mowi ze dodatek należy sie tylko osobom z piecami.
@kalina.malina, nie rób kurtyzany z logiki. Bo rozmowa tzn. przykład o którym pisaliśmy odnosił się do domu wolnostojącego w którym mieszkali na jednym piętrze rodzice a na drugim syn z rodziną.

@Tom., cześć stary kolego. Co się stało, że się wybudziłeś? Czy przypadkiem Cię odmrozili wraz z Marylą R. na sylwester marzeń? :lol:
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 04 sty 2022, 11:05

Czy ogrzewanie tylko piecem gazowym jest wykluczone z dotacji??
Karollla
Stażysta
Od: 09 lip 2018, 14:14
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, Czyste Powietrze, Ochrona Danych Osobowych

Napisano: 04 sty 2022, 11:06

Karollla pisze:
04 sty 2022, 11:05
Czy ogrzewanie tylko piecem gazowym jest wykluczone z dotacji??
A czy czytałaś 4 strony ustawy? Tak, niespełna 4 strony to liczy a przez to później powstaje wiele sprzeczności i zbędnych dyskusji tu.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Strona 33 z 65    [ Posty: 646 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x