dodatek specjalny - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 22 sie 2014, 16:59

Czy wliczyc do podstawy chorobowego dodatek specjalny przyznany kwotowo w maju, czerwcu, lipcu jeżeli w sierpniu się nie będzie należał?
Bo gdyby w sierpniu się należał to bym go wliczyła. Muszę wysłac do zus z-3 to w poz. 11 wykażę ten dodatek maju, czerwcu i lipcu i opiszę go w poz.15. Czy tak będzie dobrze?
hubertus

Napisano: 25 sie 2014, 8:11

ponawiam
hubertus

Napisano: 25 sie 2014, 10:33

Moim zdaniem wliczyć.
Anna5

Napisano: 25 sie 2014, 14:39

trzeba jeszcze zwrócić uwagę, żeby w przepisach wewnętrznych było, że się wlicza...
Z.K.

Napisano: 25 sie 2014, 15:06

Nie mam żadnej wzmianki w regulaminie, że się wypłaca za czas choroby jak to jest w przypadki dodatku stażowego.
hubertus

Napisano: 26 sie 2014, 7:48

Dodatek specjalny jest przyznawany wówczas, gdy pracownik ma coś dodatkowego do wykonania. Wracając z chorobowego powinien to wykonać. "Z definicji" wynika, że powinien być wypłacany "obok" jak stażowe. Nie powinien wchodzić do podstawy chorobowego. Przy dłuższej chorobie jest to problem....
Ola II

Napisano: 26 sie 2014, 8:33

jest jeszcze jeden ważny czynnik - jeśli dany składnik wynagrodzenia jest pomniejszany za czas choroby, to powinien wchodzić do podstawy chorobowego
Z.K.

Napisano: 26 sie 2014, 13:45

składnik wynagrodzenia przyznany do danego okresu nie wchodzi do podstawy wymiaru, czyli jesli przyznany do lipca to należy przeliczyć i w sierpniu nie brać go pod uwagę
ali35

Napisano: 27 sie 2014, 8:28

W związku z tym że osoba od 22.08. poszła na opiekę / płaci zus / a dodatek specjalny otrzymała w maju, czerwcu, lipcu i także w sierpniu zrobiłam tak: w z-3 do zus w m-cu V,VI,VII,VIII wykazałam ten dodatek specjalny i opisałam go w poz.15 zaświadczenia Z-3 oczywiscie pomniejszyłam go za dni choroby, ponieważ w naszym regulaminie nie ma żadnej wzmianki o tym że się dodatek należy za czas choroby / jak to jest z stażowym/. Jeżeli w m-cu wrześniu nie otrzyma tego dodatku to zdrobię nowy z-03 z adnotacją że w IX się nie należy i nie będę go brała do podstawy chorobowego. Czy to dobrze?
hubertus

Napisano: 03 wrz 2014, 21:19

ponawiam
hubertus

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x