dodatek w AS
dodatek w AS
W jaki sposób będziecie różnicować wysokość dofinansowania jeśli chodzi o dodatek (nie mniej niż 1000zł) i zwiększenie tego dodatku w przypadku pobierania nauki poza miejscem zamieszkania(co najmniej 200zł)? Pojęcie nie mniej, co najmniej jest takie niezbyt jasne, jeśli można więcej to jak to zróżnicować? Macie jakieś pomysły?
Re: dodatek w AS
tak - wszystkim równo. po co sobie komplikować sprawe :] i tak mamy co robić
Najlepsze jest to, ze nie mniej niż 1.000 ale nie można dać więcej niż we wniosku napisze student. a zatem jeżeli napisze, że wydał 850 to nie można dać mu wcale.
Czy rozumiecie to tak jak my ?
Czy rozumiecie to tak jak my ?

jak napisał że 850 to dostanie 850 ....
gorsze będzie jak napisze 5 000,00 to co też można dać jak będzie kaska .... to jest dopiero masakra
lekką ręką dają po 1000 bez konieczności rozliczania a gdzie indziej to by za 1 zeta w łyżce wody utopili .... i oddawać każą ...
gorsze będzie jak napisze 5 000,00 to co też można dać jak będzie kaska .... to jest dopiero masakra
lekką ręką dają po 1000 bez konieczności rozliczania a gdzie indziej to by za 1 zeta w łyżce wody utopili .... i oddawać każą ...
ale skoro musimy dać: nie mniej niż 1.000 to na jakiej podstawie możemy dać 850? a skoro z dalszych przepisów wynika, ze nie możemy dać więcej niż wnioskodawca napisze we wniosku to robi się absurd.
Z której strony nie spojrzysz na te arcy ciekawe przepisy - robi się wesoła łamigłówka dla realizatorów
Z której strony nie spojrzysz na te arcy ciekawe przepisy - robi się wesoła łamigłówka dla realizatorów

To chyba jasne że nie można dać więcej niż kwotę wnioskowaną, a górną granice sami ustalamy uwzględniając to w zasadach które sami mamy opracować, np. ustalamy że wszyscy dostają po 1200 zł. + 200 zł. na dojazd, bo na tyle pozwalają nam środki jakie otrzymamy z PFRONu, ale te zasady ustalamy jak już wiemy jakim środkami dysponujemy na Moduł II tak aby wystarczyło dla wszyskich studentów.
napisałam w tej sprawie do pfron w-wa , otryzmałam odpowiedź:
zgodnie z rozdz. V, ust 4, pkt 3 \"aby wsparciem objąć wszystkich wnioskodawców, których wnioski zostały pozytywnie zweryfikowane pod względem formalnym, Realizator ma prawo obniżyć zakres i wysokość dofinansowania do poziomu jaki wynika z wysokości kwot wnioskowanych we wszystkich wnioskach i kwoty przeznaczonej na realizację\"
zgodnie z rozdz. V ust 4, pkt 3 \" decyzja w sprawie udzielenia i wysokości dodatku na pokrycie kosztów kształcenia, o którym mowa w rozdz VII ust. 2 pkt 2 programu, należy do kompetencji Realizatora\"
czyli jak widać oprócz zacytowania programu nie wysilili się na żadną interpretację ...:/
A powyższe zapisy wykluczają się z zapisem mówiącym o kwocie nie mniejszej niż 1000 zł.
Ja rozumiem to w takim razie w ten sposób, że jeśli nie starczy pieniędzy to obniżam % wysokość dodatku równo dla wszystkich.
Ale piszcie też do pfronu, może jak wszyscy zarzucą ich tym samym pytaniem to łaskawie podadzą jakieś konkrety jak sie ma jeden zapis do drugiego.
zgodnie z rozdz. V, ust 4, pkt 3 \"aby wsparciem objąć wszystkich wnioskodawców, których wnioski zostały pozytywnie zweryfikowane pod względem formalnym, Realizator ma prawo obniżyć zakres i wysokość dofinansowania do poziomu jaki wynika z wysokości kwot wnioskowanych we wszystkich wnioskach i kwoty przeznaczonej na realizację\"
zgodnie z rozdz. V ust 4, pkt 3 \" decyzja w sprawie udzielenia i wysokości dodatku na pokrycie kosztów kształcenia, o którym mowa w rozdz VII ust. 2 pkt 2 programu, należy do kompetencji Realizatora\"
czyli jak widać oprócz zacytowania programu nie wysilili się na żadną interpretację ...:/
A powyższe zapisy wykluczają się z zapisem mówiącym o kwocie nie mniejszej niż 1000 zł.
Ja rozumiem to w takim razie w ten sposób, że jeśli nie starczy pieniędzy to obniżam % wysokość dodatku równo dla wszystkich.
Ale piszcie też do pfronu, może jak wszyscy zarzucą ich tym samym pytaniem to łaskawie podadzą jakieś konkrety jak sie ma jeden zapis do drugiego.
~gava, mam poczucie, że jesteś jedną z lepiej poinformowanych osób od AS, podpowiesz coś na temat oświadczenia o dochodach? Dzwoniłam do PFRON-u i pani zagmatwała się sama w tym wszystkim i odpowiedzi konkretnej nie dała. Pytałam w MOPS-ie, czy mają takie oświadczenia o dochodach (bo przecież kto, jak kto, ale oni w ustawie o świadczeniach rodzinnych powinni być obryci). Błąd! Nie uzyskałam pomocy. Czytam ustawę i...zasypiam, a tu jeszcze tyle rzeczy do zrobienia!
Oprócz dodatek w AS - Stare tematy przeczytaj również:
staże
AS
Nowelizacja ustawy Prawo zamówień publicznych – podwykonawstwo po nowelizacji z 8 listopada 2013 roku. Nowe zapisy w S
CSIZS Empatia
AS-Dodatek koszty kształcenia
Oświadczenie o dochodach AS
sprawozdanie z uzp art.4pkt8
Terminy AS
pomoc na kontynuowanei nauki
Umowy AS
Program asystent rodziny i koordynator rodzinnej pieczy zastępczej na rok 2014
kontynuowanie nauki
kto szkoli kandydatów na rz
Odpłatność
LBA łazienka