dodatek w AS

~Majka101

dodatek w AS

Post autor: ~Majka101 »

W jaki sposób będziecie różnicować wysokość dofinansowania jeśli chodzi o dodatek (nie mniej niż 1000zł) i zwiększenie tego dodatku w przypadku pobierania nauki poza miejscem zamieszkania(co najmniej 200zł)? Pojęcie nie mniej, co najmniej jest takie niezbyt jasne, jeśli można więcej to jak to zróżnicować? Macie jakieś pomysły?
~pcprK

Re: dodatek w AS

Post autor: ~pcprK »

tak - wszystkim równo. po co sobie komplikować sprawe :] i tak mamy co robić
~Aguś

Post autor: ~Aguś »

dokładnie tak jak pcprK...... masakra :(
~Marta

Post autor: ~Marta »

Najlepsze jest to, ze nie mniej niż 1.000 ale nie można dać więcej niż we wniosku napisze student. a zatem jeżeli napisze, że wydał 850 to nie można dać mu wcale.
Czy rozumiecie to tak jak my ? :)
~lola

Post autor: ~lola »

jak napisał że 850 to dostanie 850 ....
gorsze będzie jak napisze 5 000,00 to co też można dać jak będzie kaska .... to jest dopiero masakra
lekką ręką dają po 1000 bez konieczności rozliczania a gdzie indziej to by za 1 zeta w łyżce wody utopili .... i oddawać każą ...
~Marta

Post autor: ~Marta »

ale skoro musimy dać: nie mniej niż 1.000 to na jakiej podstawie możemy dać 850? a skoro z dalszych przepisów wynika, ze nie możemy dać więcej niż wnioskodawca napisze we wniosku to robi się absurd.
Z której strony nie spojrzysz na te arcy ciekawe przepisy - robi się wesoła łamigłówka dla realizatorów :)
~pcpr-A

Post autor: ~pcpr-A »

Mam też dylemat, jak lola, co z osobami, które wpiszą 5000 zł?
~Lena

Post autor: ~Lena »

To chyba jasne że nie można dać więcej niż kwotę wnioskowaną, a górną granice sami ustalamy uwzględniając to w zasadach które sami mamy opracować, np. ustalamy że wszyscy dostają po 1200 zł. + 200 zł. na dojazd, bo na tyle pozwalają nam środki jakie otrzymamy z PFRONu, ale te zasady ustalamy jak już wiemy jakim środkami dysponujemy na Moduł II tak aby wystarczyło dla wszyskich studentów.
~gava

Post autor: ~gava »

napisałam w tej sprawie do pfron w-wa , otryzmałam odpowiedź:
zgodnie z rozdz. V, ust 4, pkt 3 \"aby wsparciem objąć wszystkich wnioskodawców, których wnioski zostały pozytywnie zweryfikowane pod względem formalnym, Realizator ma prawo obniżyć zakres i wysokość dofinansowania do poziomu jaki wynika z wysokości kwot wnioskowanych we wszystkich wnioskach i kwoty przeznaczonej na realizację\"
zgodnie z rozdz. V ust 4, pkt 3 \" decyzja w sprawie udzielenia i wysokości dodatku na pokrycie kosztów kształcenia, o którym mowa w rozdz VII ust. 2 pkt 2 programu, należy do kompetencji Realizatora\"
czyli jak widać oprócz zacytowania programu nie wysilili się na żadną interpretację ...:/
A powyższe zapisy wykluczają się z zapisem mówiącym o kwocie nie mniejszej niż 1000 zł.
Ja rozumiem to w takim razie w ten sposób, że jeśli nie starczy pieniędzy to obniżam % wysokość dodatku równo dla wszystkich.
Ale piszcie też do pfronu, może jak wszyscy zarzucą ich tym samym pytaniem to łaskawie podadzą jakieś konkrety jak sie ma jeden zapis do drugiego.
~pcpr-A

Post autor: ~pcpr-A »

~gava, mam poczucie, że jesteś jedną z lepiej poinformowanych osób od AS, podpowiesz coś na temat oświadczenia o dochodach? Dzwoniłam do PFRON-u i pani zagmatwała się sama w tym wszystkim i odpowiedzi konkretnej nie dała. Pytałam w MOPS-ie, czy mają takie oświadczenia o dochodach (bo przecież kto, jak kto, ale oni w ustawie o świadczeniach rodzinnych powinni być obryci). Błąd! Nie uzyskałam pomocy. Czytam ustawę i...zasypiam, a tu jeszcze tyle rzeczy do zrobienia!
ODPOWIEDZ