U nas jest licencja na program razem z serwisem, i się zastanawiam jak to zaksięgować. Wydaje mi się, że 4300. Nie jestem w stanie określić ile licencja a ile serwis bo wszystko jest razem i tak opisane.
Też mam dylemat, ale nie kupuje nowego programu, tylko moduł do obecnego ze świadczeń rodzinnych, który traktuje jako dodatkowa usługę, a czytałam, że zwiększenie wartości początkowej dotyczy środków trwałych a nie warowności niematerialnych i prawnych, więc chyba 4300 będzie ok. Moduł na dodatek osłonowy też tak zrobiłam.
WNiP są jeśli powyżej roku się planuje użytkować a licencje przynajmniej u nas kupujemy tylko na rok więc w przyszłym roku licencja wygasa i nie mamy dostępu, ja ujmuje zawsze w §4300 to nie rzecz tylko program komputerowy, który sam bez komputera nie działa
Jeżeli jednostka dokonuje zakupu programu do komputera, powinna taki wydatek ująć w paragrafie 4210 „Zakup materiałów i wyposażenia”, natomiast jeżeli jednostka płaci za przedłużenie abonamentu za używanie programu komputerowego, który już został zakupiony wcześniej, wydatek ten należy ująć w paragrafie 4300 „Zakup usług pozostałych”.
WNiP jeżeli program będzie zakupiony i używany dłużej niż 12 miesięcy! Jeśli nie to nie jest to WNiP ale z tego co wiemy, program będzie pracować do końca listopada br. więc bez WNiP