Sprawa skomplikowana... Pani pracowała od 2012 r. w jednym zakładzie pracy a w 2014 r. urodziło jej się dziecko. Pobierała macierzyński na to dziecko a później od lutego 2016 r. przeszła na urlop wychowawczy udzielony na 3 lata. W okresie od lutego 2016 r. do czerwca 2016 r. pobierała u nas dodatek z tyt. opieki w czasie urlopu, po czym zakład ogłosił upadłość Pani została zwolniona a urlop przerwany. Od lipca 2016 r. uchylony dodatek a Pani poszła do PUP w którym była zarejestrowana prawie rok (w trakcie pobierała zasiłek dla bezrobotnych pół roku). W czerwcu 2017 r. Pani podjęła zatrudnienie oczywiście zgłoszone był uzysk łapią się dalej do ZR. Natomiast od sierpnia 2017 r. Pani przychodzi i mówi że chce wrócić na wychowawczy ma zgodę obecnego pracodawcy. No to sobie myślę ok fajnie ale dodatek się nie należy bo okres zatrudnienia krótszy niż 6 miesięcy. A ona mi na to I SA/Wa 529/09 , II SA/LU122/11, IV SA/Po 1249/13 I OSK 1089/11, a ja sam znalazłem jeszcze II SA/Sz 308/10 z których ogółem wynika że skoro prawo do urlopu wychowawczego uzyskała u pierwszego pracodawcy i tam była zatrudniona powyżej 6 miesięcy to pomimo braku aktywności zawodowej prawie rok a obecnie 3 miesiące w zatrudnieniu i nowy pracodawca udziela jej urlopu to jej się należy również dodatek... Może znacie jakieś wyroki które podtrzymują stanowisko że skoro brak 6 miesięcy to się nie należy.