Dodatek z tyt. samotnego wychowania a alimenty - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 25 cze 2015, 13:58

Proszę o podpowiedź co w sytuacji, gdy kobieta pobiera dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka a teraz dostarczyła wyrok sądu, jeszcze nieprawomocny, że alimenty przysługują od dnia urodzenia dziecka.
Czy należy dodatek potraktować jako NP świadczenie czy nie?
PatiS

Napisano: 25 cze 2015, 13:59

opisz dokładniej, czy to jest też wyrok ustalający ojcostwo?
gfhgf

Napisano: 25 cze 2015, 14:09

ja mam pytanie natomiast takie dosłałam od niedawno zasiłki rodzinne i chce się upewnić.
Pani pobiera zasiłek rodzinny już na 2 dzieci i bierze dodatek z tytułu samotnego wych. dziecka teraz 10-06-2015r. urodziła syna z facetem który jest wpisany w akt i wpisze go do składu rodziny.
więc jak to zrobić CZY SAMOTNE PRZYSŁUGUJE NA TAMTE DZIECI-CZY TEZ JUZ NIE JAK WPISZE OJCA OSTATNIEGO DZIECKA.....
I TERAZ JESLI NIE PRZYSŁUGUJE TO UCHYLIĆ TAMTĄ DECYZJĘ , A DRUGĄ DAĆ NA NOWOURODZONE DZIECKO....pomocy
ala1234

Napisano: 25 cze 2015, 14:50

Odnośnie mojego przypadku jest uznany ojcem od urodzenia się dziecka i alimenty zasądzone też wstecz czyli od urodzenia się dziecka. Wyrok w tych dwóch sprawach ( ojcostwo i alimenty) zapadł natomiast dopiero teraz, jest jeszcze nieprawomocny.
PatiS

Napisano: 26 cze 2015, 8:43

Nikt nie podpowie?
Pati S

Napisano: 26 cze 2015, 8:47

PatiS pisze:Odnośnie mojego przypadku jest uznany ojcem od urodzenia się dziecka i alimenty zasądzone też wstecz czyli od urodzenia się dziecka. Wyrok w tych dwóch sprawach ( ojcostwo i alimenty) zapadł natomiast dopiero teraz, jest jeszcze nieprawomocny.

ile lat ma dziecko?

na moje matka ma nienależnie pobrane samotne (po uprawomocnieniu sie wyroku mozna wydac decyzję)
skoro może domagać się o alimenty od czasu urodzenia dziecka
olaa

Napisano: 26 cze 2015, 9:38

Dziecko na ponad rok. Mnie też wydawało się, że powinny być nienależne pobrane ale gdzieś słyszałam, że w takich przypadkach uchyla się prawo do dodatku z tytułu samotnego wychowania od dnia uprawomocnienia wyroku i nie żąda się zwrotu. Tylko nie wiem jaki przepis prawa o tym mówi...
Pati S

Napisano: 26 cze 2015, 11:53

oczywiście, że od dnia uprawomocnienia się wyroku. Oczywiście, że ojcem jest się "od urodzenia dziecka" (a nawet wcześniej...). ale odnośnie ew. nienależnych św. należy uwzględnić treść art. 30ust. 2 pkt 1, a także treść art. 25 ust. 1 Za nienależne świadczenia uważa się:
świadczenia rodzinne wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie lub zawieszenie prawa do
świadczeń rodzinnych albo wstrzymanie wypłaty świadczeń rodzinnych w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca
te świadczenia była pouczona o braku prawa do ich pobierania;
Więc jeśli osoba niezwłocznie poinformowała o zmianie ( art. 25 ust. 1), a nie mogła tego przecież zrobić zanim zapadło stosowne orzeczenie sądu, to nie ma podstaw do żądania zwrotu za okres przed datą wyroku sądowego.
ODA

Napisano: 26 cze 2015, 12:23

ODA pisze:oczywiście, że od dnia uprawomocnienia się wyroku. Oczywiście, że ojcem jest się "od urodzenia dziecka" (a nawet wcześniej...). ale odnośnie ew. nienależnych św. należy uwzględnić treść art. 30ust. 2 pkt 1, a także treść art. 25 ust. 1 Za nienależne świadczenia uważa się:
świadczenia rodzinne wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie lub zawieszenie prawa do
świadczeń rodzinnych albo wstrzymanie wypłaty świadczeń rodzinnych w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca
te świadczenia była pouczona o braku prawa do ich pobierania;
Więc jeśli osoba niezwłocznie poinformowała o zmianie ( art. 25 ust. 1), a nie mogła tego przecież zrobić zanim zapadło stosowne orzeczenie sądu, to nie ma podstaw do żądania zwrotu za okres przed datą wyroku sądowego.
Amen!
W sensie biologicznym dziecko zawsze ma ojca od początku swojego istnienia. W sensie prawnym - od uprawomocnienia się wyroku w tej materii.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x