Witam. W listopadzie mam termin porodu. Chciałabym zapytać czy będzie przysługiwało mi dodatkowe becikowe. Najpierw należy złożyć wniosek o zasiłek rodzinny i potrzebne są dochody z roku poprzedniego. W 2009r. pracowałam od sierpnia, mój mąż od listopada (z tym, że w tamtym roku nie byliśmy jeszcze małżeństwem). Od sierpnia do grudnia (5 miesięcy) moje dochody netto były średnio 1000zł. miesięcznie. Męża - przez 2 miesiące 900zł. Moje pytanie brzmi: Czy te dochody są liczone w skali roku i dzielone na 2 osoby, czy już na 3 (jeżeli po porodzie złożę wniosek)?? Czy są liczone tylko na ten okres, w którym pracowaliśmy? Czy w takiej sytuacji przysługuje nam zasiłek rodzinny i dodatkowe becikowe? Z góry dziękuję za odpowiedź!
Z tego, co wiem, to DODATKOWE becikowe (nie te podstawowe, które należy się każdemu) jest właśnie uzależnione od dochodów. Aby dostać te dodatkowe 1000 zł. jest warunek, że trzeba korzystać z zasiłku rodzinnego, a co za tym idzie- mieć dochody nieprzekraczające 504zł. netto. Czy się mylę?
masz rację, a jest to jednorazowy dodatek do zasiłku rodzinnego,dochód podzielony będzie na 3 osoby, bo już będzie was troje! Dochód liczony jest na podstawie zaświadczenia z US , jednak w waszym przypadku będzie brany pod uwagę dochód za 1 pełny przepracowany miesiąc