Dodatkowe oświadczanie . - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 26 sty 2021, 0:36

Bezrobotna stara się o dodatek mieszkaniowy .Dochód 0 zł. Pilne pytanko ...Czy mogę zażądać dodatkowego oświadczenia z czego się utrzymuje? Pożyczka ,oszczędności itd ? Do weryfikacji
Anet33
Praktykant
Od: 26 sty 2021, 0:28
Zajmuję się: PS/ŚW/FA

Napisano: 26 sty 2021, 9:07

Anet33 pisze:
26 sty 2021, 0:36
Bezrobotna stara się o dodatek mieszkaniowy .Dochód 0 zł. Pilne pytanko ...Czy mogę zażądać dodatkowego oświadczenia z czego się utrzymuje? Pożyczka ,oszczędności itd ? Do weryfikacji
oczywiście ,nawet powinnaś-powietrzem nie żyje, skoro wnioskuje o dodatek to posiada mieszkanie a skoro posiada mieszkanie to są opłaty ..., więc musi wyjaśnić skąd bierze na opłaty i na życie,
być może korzysta z wszelkiej pomocy Mopsu/Gopsu itp. ale musi to napisać.
lusia&lusia
Referent
Od: 27 sty 2017, 20:26
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.

Napisano: 26 sty 2021, 9:40

lusia&lusia pisze:
26 sty 2021, 9:07
Anet33 pisze:
26 sty 2021, 0:36
oczywiście ,nawet powinnaś-powietrzem nie żyje, skoro wnioskuje o dodatek to posiada mieszkanie a skoro posiada mieszkanie to są opłaty ..., więc musi wyjaśnić skąd bierze na opłaty i na życie,
być może korzysta z wszelkiej pomocy Mopsu/Gopsu itp. ale musi to napisać.
Dzięki :) ale to raczej wygląda jak pupochron dla mnie a nie weryfikacja. Zazwyczaj słyszę "Pożyczyłam od rodziców czy oszczędności (zaskórniaki) są nie do zweryfikowania. Rodzina potwierdzi a kasa nie na koncie tylko w portfelu wiec wyciąg nic nie wykaże.Papier ad acta i koniec. Czy cos jeszce moge zrobić?
Anet33
Praktykant
Od: 26 sty 2021, 0:28
Zajmuję się: PS/ŚW/FA

Napisano: 28 sty 2021, 5:09

Pozostaje tylko oświadczenie pani. Pomoc od rodziny jest dochodem, składka zdrowotna z UP też jest dochodem, no ale pożyczka nie jest, tak samo jak oszczędności. Trudna sprawa, jak każda tego typu.
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 28 sty 2021, 14:55

a co byś chciała zrobić więcej?
w takiej sytuacji jedyne co możesz zrobić to weryfikacja wniosku poprzez porównanie wszystkich wydatków, zapytać klienta czy są opłacone, jeśli tak to z czego (może mieć pomoc z OPS, więc ma dochód, którego nie wliczamy ale przynajmniej wiesz, że powietrzem nie żyje ;) oczywiście to co ustalisz ma być ujęte na oświadczeniu pod odpowiedzialnością karną) kolejna rzecz to wywiad.
Stefan13
Praktykant
Od: 25 sty 2021, 9:35
Zajmuję się: Dodatkami mieszkaniowymi

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x