Dofinansowanie do protezy.

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
MartuchaEm
Stażysta
Zajmuję się: AS
Kontakt:

Dofinansowanie do protezy.

Post autor: MartuchaEm »

Hej, jak macie wniosek na protezę z AS to zdarzają się Wam w nich zlecenia z NFZ? Czy NFZ może stanowić częściowy udział własny w zakupie takiej protezy na III poziomie?
lena8
Referent
Zajmuję się: PFRON
Kontakt:

Re: Dofinansowanie do protezy.

Post autor: lena8 »

Może. Przy fakturze końcowej zrealizowane zlecenie z NFZ jest potwierdzeniem wpłaty udziału własnego.
Awatar użytkownika
MartuchaEm
Stażysta
Kontakt:

Dziękuję za odpowiedź.
Czyli to oznacza, że jak mam wniosek a w nim kopię niezrealizowanego zlecenia z NFZ (podbite za zgodność z oryginałem) to taki wniosek mogę śmiało rozpatrzyć pozytywnie pod względem formalnym i skierować do eksperta.
W dokumentach rozliczeniowych mam oczywiście dołączone już zrealizowane zlecenie podbite za zgodność i na fakturze też mam ujęte, że PCPR w ramach As do zapłaty..., NFZ tyle i tyle i zapłacono gotówką tyle i tyle. Czy na coś jeszcze powinnam zwrócić szczególną uwagę?
Milosz90
Referent
Zajmuję się: Dział rehabilitacji społecznej osób niepełnosprawnych - sprzęt rehabilitacyjny, przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze, Aktywny Samorząd
Kontakt:

Post autor: Milosz90 »

MartuchaEm pisze: 07 lut 2022, 12:03 Dziękuję za odpowiedź.
Czyli to oznacza, że jak mam wniosek a w nim kopię niezrealizowanego zlecenia z NFZ (podbite za zgodność z oryginałem) to taki wniosek mogę śmiało rozpatrzyć pozytywnie pod względem formalnym i skierować do eksperta.
W dokumentach rozliczeniowych mam oczywiście dołączone już zrealizowane zlecenie podbite za zgodność i na fakturze też mam ujęte, że PCPR w ramach As do zapłaty..., NFZ tyle i tyle i zapłacono gotówką tyle i tyle. Czy na coś jeszcze powinnam zwrócić szczególną uwagę?
Dokładnie tak jak piszesz :)
Awatar użytkownika
MartuchaEm
Stażysta
Kontakt:

Dziękuję! ;) :)
pawcio416
Stażysta
Zajmuję się: środki PFRON
Kontakt:

Post autor: pawcio416 »

lena8 pisze: 07 lut 2022, 11:52 Może. Przy fakturze końcowej zrealizowane zlecenie z NFZ jest potwierdzeniem wpłaty udziału własnego.
Czy masz gdzieś interpretację w tej sprawie?
Mam fakturę gdzie jest koszt protezy wpłata własna beneficjenta i informacja o dofinansowaniu NFZ. Wartość faktury jest pomniejszona o wpłatę własną ale nie o udział NFZ. Do tego mam kopię zrealizowanego zlecenia. Czy to wystarczy? Bo faktura jest do zapłaty w kwocie mojego dofinansowania i NFZ. Czyli jest uwzględniona jest tylko wpłata beneficjenta co nie stanowi 10% udziału własnego.
Awatar użytkownika
MartuchaEm
Stażysta
Kontakt:

Ja też tak mam. NFZ często wykonuje sklepom przelewy ,,masowe'' dla paru wnioskodawców pod koniec miesiąca. Jeśli masz zrealizowane zlecenie, podpis Beneficjenta w miejscu na odbiór (ostatnia strona zlecenia) i zaznaczone, że weryfikacja jest pozytywna to moim zdaniem jest okej.
ODPOWIEDZ