dohód z ha - Stypendia

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 24 sie 2015, 12:07

wnioski bedę wprowadzać w SYGNITY i moje pytanie, czy ha przelicz. ponizej ha wpisujemy czy w ogole ich nie wpisujemy do programu??
jaa

Napisano: 24 sie 2015, 13:12

ja wprowadzam przeliczony dochód jako inny bo tam nie ma możliwości odjęcia składki KRUS chyba że coś się zmieniło
mn28

Napisano: 26 sie 2015, 13:44

Jakiej składki KRUS?? Uzyskany przychód z gospodarstwa rolnego należy przyjąć,że z 1 ha przeliczeniowego uzyskuje się dochód miesięczny w wysokości 250 zł - składek KRUS nie odejmuje się! Wliczamy dochód powyżej 1 ha przeliczeniowego.
Rita

Napisano: 26 sie 2015, 14:39

Na szkoleniu mówili,że trzeba odjąć KRUS, 1/3 kwartalnej składki.
kimi

Napisano: 26 sie 2015, 14:54

No to extra... ja niedawno byłam na szkoleniu i mówili żeby nie odejmować.
Rita

Napisano: 26 sie 2015, 16:37

KRUS się odejmuje, czy się podoba czy nie. Dochód liczymy zgodnie z art. 8 ust 3. ustawy o pomocy społecznej czyli : Za dochód uważa się sumę miesięcznych przychodów z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku lub
w przypadku utraty dochodu z miesiąca, w którym wniosek został złożony, bez względu na tytuł i źródło ich uzyskania,
jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, pomniejszoną o:
1) miesięczne obciążenie podatkiem dochodowym od osób fizycznych;
2)12) składki na ubezpieczenie zdrowotne określone w przepisach o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze
środków publicznych oraz ubezpieczenia społeczne określone w odrębnych przepisach;
3) kwotę alimentów świadczonych na rzecz innych osób.
KRUS to są przecież ww. składki
marcelka

Napisano: 27 sie 2015, 8:44

Szanowni Państwo. Proszę czytać dochód z 1 ha przeliczeniowego miesięcznie . To nie jest przychód od którego trzeba odjąć składki tylko dochód, który obliczmy mnożąc ilość hektarów przeliczeniowych wykazanych w zaświadczeniu z Gminy przez kwotę podaną czyli na dzień dzisiejszy 250 zł.
zbych

Napisano: 27 sie 2015, 8:50

zbych jestem tego samego zdania

takie jest też orzecznictwo
ale mój OPS, który jest regularnie kontrolowany w zakresie liczenia dochodu rodziny, odejmuje składki KRUS
stypendia u nas są w urzędzie
ludzie się burzą, że "na dole" odejmują,a "na górze" nie odejmują
xyz@

Napisano: 27 sie 2015, 9:03

Uważam inaczej. Składki KRUS się odejmuje.
Art. 8 ust. 3 - mówi o sumie przychodów i odejmowaniu składek i alimentów.
Art. ust. 9. Przyjmuje się, że z 1 ha przeliczeniowego uzyskuje się dochód miesięczny w wysokości 250 zł.
a ust. 10. Dochody z pozarolniczej działalności gospodarczej i z ha przeliczeniowych oraz z innych źródeł sumuje się
marcelka

Napisano: 27 sie 2015, 9:34

najwyraźniej marcelka nie rozróżniasz pojęć dochód i przychód

masz przychód pomniejszony o: i tu wymienia ustawa co odejmujemy od przychodu
a w pkt 9 jest napisane,że za dochód z gospodarstwa przyjmuje się..... i tam na końcu jest kropka.

jest to dochód z gospodarstwa wyliczony w sposób ryczałtowy,więc uwzględniono tam przychód pomniejszony o różne wydatki rolnika
xyz@

Strona 1 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x