Jestem nowa w świadczeniach rodzinnych. Podpowiedzcie proszę jak to zrobić??? Kobitka pobiera zasiłek rodzinny z dodatkami, w tym dodatek na dojazd. Dziś przyniosła zaświadczenie z datą marcową, że syb będzie mieszkał w bursie i złożyła wniosek o ten właśnie dodatek. Czy mam decyzją uchylić dojazd i kolejną decyzją przyznać zamieszkanie???
rozporządzenie:
§ 4. Osoba ubiegająca się o przyznanie dodatku do zasiłku rodzinnego z tytułu podjęcia przez dziecko nauki w szkole
poza miejscem zamieszkania do wniosku o zasiłek rodzinny dołącza odpowiednio:
2) zaświadczenie albo oświadczenie potwierdzające tymczasowe zameldowanie ucznia poza miejscem zamieszkania;
wzór oświadczenia jest określony w załączniku nr 14 do rozporządzenia;
Najprościej wziąć od strony prośbę o zmianę decyzji. Inaczej robisz wszczęcie, uchylaj dojazdy przyznajesz zamieszkanie.
PS. Lubię rude...
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
aby przyznac zamieszkanie osoba musi być ZAMELDOWANA tymczasowo w tej bursie § 4 pkt 2 rozporządzenia w sprawie ŚR .
przed przyzaniem zamieszkania należy uchylić dojad.
Czyli mam rozumieć, że zaświadczenie wnioskodawczyni o zamieszkaniu dziecka w bursie jest o kant d... No dobra, jak już będę mieć właściwe zas./oświadczenia to 2 decyzje: najpierw uchylająca a potem przyznająca (wnioskodawczyni złożyła mi oświadczenie, że rezygnuje z dojazdów)???