Dojazd a wytyczne z ministerstwa - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 02 lut 2016, 15:03

Jak myślicie. Czy wytyczne z ministerstwa dotyczące doliczania dojazdu tylko w roku szkolnym do zł za zł jest zgodne z tym, co wynika z przepisów ustawy. Z wytycznych ministerstwa do osób tworzących oprogramowanie wynika, że w przypadku gdy dziecko dojeżdża do szkoły w okresie od styczeń do październik to wypłacamy dodatek w wysokości 63x8/12 co daje 42 zł. Kwotę tą proponują wypłacać w okresie roku szkolnego. Czyli lipiec i sierpień osoba nie dostaje 42 zł. Na moją głowę (już siwą), to, jeżeli nie wypłacamy na wakacjach, to w pozostałe miesiące powinniśmy zwiększyć kwotę dodatku. Dodatkowo ustawa mówi, że przysługuje 100 zł jednorazowo a system przyznaje w każdym miesiącu 1/12. Przepis jest jeden a sposób liczenia do wypłaty jest różny. Jak to widzicie?
Ewa 23

Napisano: 02 lut 2016, 16:05

Nikt nie odpowie
Ewa 23

Napisano: 02 lut 2016, 16:13

W ub. wtorek na spotkaniu wszystkich Dostawców z Ministerstwem, jeszcze raz zadaliśmy to pytanie, powołując się na liczne wątpliwości z Jednostek, Ministerstwo jeszcze raz potwierdziło swoją interpretację i zrobiło tu ustami osoby z Departamentu merytorycznego, który tworzył to prawo.
Tomek
SYGNITY
Starszy inspektor
Od: 04 kwie 2007, 11:01
Zajmuję się: pracuje w fabryce Pomostu :)

Napisano: 02 lut 2016, 20:07

ja wprowadzałam wniosek, mam 2 zasilki rodzinne 2 rozpoczecia roku + dojazd styczne czerwiec, wrzesien pazdziernik...

w styczniu lutym marcu mam dobra kwote

a lipiec sierpieniu:
- nie mam dojazdu
-rozpoczecie roku mam zmiejszone
-zasilek rodzinny jest zmiejszony

dojezdza jedno dziecko a zmiejsza sie w lipcu i sierpniu w dwójki..

system zle liczy tak?
ona12234

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x