Czy przysługują dojazdy dla dziecka dojeżdżającego do gimnazjum specjalnego, gdy dziecko ma 17 lat i orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności? Uważam, że nie , ale koleżanki z pokoju przyznają. Proszę pomóżcie:)
Wydaje mi się, że przyznają, bo w pewnym momencie przyznały i teraz same nie wiedzą czy się należy i ciągnąć to dalej. Kilka osób pobiera ten dodatek na niepełnosprawne dziecko dojeżdżające do gimnazjum, a ja wróciłam po wychowawczym do pracy i wszystko jest robione inaczej niż kiedyś.
Wiek dziecka też daje do myślenia, bo ma 17 lat i powinno już chodzić do szkoły ponadgimnazjalnej. Może dlatego program sam przyznał dojazd do końca orzeczenia o niepełnosprawności.
dziecko lat 17 chodzi do GIMNAZJUM SPECJALNEGO, jak pisze Nowa87. Dla dziecka z orzeczeniem w gimnazjum tylko zamieszkanie przysługuje, do gimnazjum nie ma dojazdów
gmina - oświata powinna refundować bilet do gimnazjum
u nas tak jest albo szkoła kupuje i gmina oddaje kase
albo rodzic przychodzi z biletem do oświaty i oddają mu kase
Dziękuję Wam za pomoc! Robię tak jak Wy, ale u nas każda robi inaczej, a mnie nie było w pracy trzy lata.
Przy tym samym wniosku mam jeszcze jeden problem, a więc kobieta pobiera dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka zwiększony o kwotę 80 zł z racji tego, że dziecko ma umiarkowany stopień niepełnosprawności, ale czy nie powinno mieć znacznego by ten dodatek był większy???