dojazdy do gimnazjum pomocy! - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 22 lis 2016, 17:16

Czy przysługują dojazdy dla dziecka dojeżdżającego do gimnazjum specjalnego, gdy dziecko ma 17 lat i orzeczenie o umiarkowanym stopniu niepełnosprawności? Uważam, że nie , ale koleżanki z pokoju przyznają. Proszę pomóżcie:)
Nova87

Napisano: 22 lis 2016, 17:50

Przyznają, bo tak wypada, czy tak im się wydaje...?
Brak podstawy.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 23 lis 2016, 8:11

Wydaje mi się, że przyznają, bo w pewnym momencie przyznały i teraz same nie wiedzą czy się należy i ciągnąć to dalej. Kilka osób pobiera ten dodatek na niepełnosprawne dziecko dojeżdżające do gimnazjum, a ja wróciłam po wychowawczym do pracy i wszystko jest robione inaczej niż kiedyś.
Nova87

Napisano: 23 lis 2016, 8:31

Wiek dziecka też daje do myślenia, bo ma 17 lat i powinno już chodzić do szkoły ponadgimnazjalnej. Może dlatego program sam przyznał dojazd do końca orzeczenia o niepełnosprawności.
Nova87

Napisano: 23 lis 2016, 8:55

dziecko lat 17 chodzi do GIMNAZJUM SPECJALNEGO, jak pisze Nowa87. Dla dziecka z orzeczeniem w gimnazjum tylko zamieszkanie przysługuje, do gimnazjum nie ma dojazdów
madzia11

Napisano: 23 lis 2016, 8:58

teraz zobaczyłam, że to ty pisałaś również o wieku dziecka
madzia11

Napisano: 23 lis 2016, 9:28

gmina - oświata powinna refundować bilet do gimnazjum
u nas tak jest albo szkoła kupuje i gmina oddaje kase
albo rodzic przychodzi z biletem do oświaty i oddają mu kase
gasiak

Napisano: 23 lis 2016, 20:54

Dziękuję Wam za pomoc! Robię tak jak Wy, ale u nas każda robi inaczej, a mnie nie było w pracy trzy lata.

Przy tym samym wniosku mam jeszcze jeden problem, a więc kobieta pobiera dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka zwiększony o kwotę 80 zł z racji tego, że dziecko ma umiarkowany stopień niepełnosprawności, ale czy nie powinno mieć znacznego by ten dodatek był większy???
Nova87

Napisano: 23 lis 2016, 21:15

Powinno mieć znaczny
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x