dokumenty przesłane przez organ- oryginał czy nie? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 22 gru 2016, 8:39

Witam,

Podpowiedzcie mi proszę, czy jak wysyłamy dokumenty do organu właściwego to przesyłamy komplet oryginałów włącznie z oryginalnym wnioskiem prawda? Mam dylemat, bo niedawno otrzymałam komplet dokumentów, gdzie oświadczenia i dochody strony są oryginalne, a wniosek skserowany za zgodność...

Instytucja upiera się,że oryginału wniosku mi nie prześle. Dobrze myślę, że nie powinnam wogóle tego rozpatrywać? Co mam zrobić, powołać się na art. i przesłać pismo z prośbą o przesłanie oryginału wniosku, czy przegonić stronę i poprosić o wypełnienie naszego druku?
Rita2016

Napisano: 22 gru 2016, 8:58

Oryginał zostaje w Ośrodku pierwotnym, do Ciebie przesyłają kopię potwierdzoną za zgodność, nigdzie w ogóle nie ma w Naszej ustawie obostrzeń co do tego, że mamy w ogóle wysyłać wniosek do innego Ośrodka. W mojej ocenie to Nasza dobra wola i ja tak zrobiłam. Wysłałam im uchyloną decyzję i kopie dokumentów i tyle. A klient swoją drogą poszedł ze swoją decyzją i tyle. U mnie klient jak przechodzi z innej gminy to musi złożyć ponownie wniosek. Dedykowany naszemu Ośrodkowi a nie z pieczątką innego.
ZZZZZ

Napisano: 22 gru 2016, 9:00

Sorry, to pisałam w stosunku do 500+
ZZZZZ

Napisano: 22 gru 2016, 9:36

Z całym szacunkiem, ale art. 50 ust. 1 i ust. 2 ustawy o świadczeniach rodzinnych ( pewnie w 500+ jest tak samo- nie chce mi się szukać, bo się tym nie zajmuję) wyraźnie wskazuje,że w przypadku zmiany podmiotu realizującego świadczenia podmiot realizujący pozostawia w swoich aktach poświadczone przez siebie za zgodność z oryginałem kopie dokumentów. Na logikę - oznacza to,że nowy organ przejmujący musi posiadać oryginały. Art. ten wyraźnie na to wskazuje.

A poza tym próbowałaś/eś przesłać kopie wniosku do ROPSu? Myślisz,że kopie by Ci rozpatrzył? Naszym obowiązkiem jest, aby od petentów wymagać jak najmniej. Skoro raz złożył wniosek, to po co mam go "gonić" ponownie?
Rita2016

Napisano: 22 gru 2016, 9:42

To proponuję jednak wziąć i przeczytać ustawę odnośnie świadczenia wychowawczego. Miłej lektury .
ZZZZZ

Napisano: 22 gru 2016, 10:29

:lol:

Proszę o pomoc w sprawie ŚWIADCZEŃ RODZINNYCH kompetentne osoby.
Rita2016

Napisano: 22 gru 2016, 11:13

A te dokumenty przekazano Ci bo? Ktoś złożył wniosek, ale rozpatrzyć będziesz musiała Ty bo mieszka u Ciebie w gminie?Przekazano Ci to zgodnie z właściwością? Tak?Wtedy tamta Gmina oryginały ma Ci wszystkiego wysłać(komplet dokumentów złożonych przez klienta).
Natomiast- co się często zdarza niestety, gminy przekazują wnioski już przez siebie wcześniej rozpatrzone, ale nastąpiła zmiana miejsca zamieszkania wnioskodawcy.
Wtedy to tamta gmina ma uchylić decyzję,a klienta wysłać do Ciebie żeby złożył wniosek u Ciebie.
Art. 50 był w okresie przejściowym kiedy pracodawcy przekazywali świadczenia rodzinne do gmin.
Teraz nie ma zastosowania.
Gość

Napisano: 22 gru 2016, 11:25

ww artykułu się nie stosuje
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 22 gru 2016, 11:53

Dokumenty przekazano mi, ponieważ klient zmienił miejsce zamieszkania. Otrzymałam oryginały oświadczeń członków rodziny o dochodach, jak i również dochody, natomiast wniosek skserowany za zgodność z oryginałem, oprócz tego oczywiście uchylenie decyzji i wskazanie aktualnego miejsca zamieszkania na terenie mojej gminy.

Czyli rozumiem,że klient powinien złożyć wniosek u mnie? Czy ponownie musi pisać oświadczenia na naszych drukach i przedstawiać swoje dochody? Czy tylko wniosek bez załączników? Chodzi tutaj o specjalny zasiłek opiekuńczy, dlatego tak bardzo zależy mi aby nie "gonić" klienta bez potrzeby, tzn. na nowo ustalać praktycznie wszystko począwszy od wywiadu, aż do zakończenia ustalenia okresu składkowego i nieskładkowego. Skoro miał przeprowadzany wywiad, ustalony okres i złożony i pozytywnie rozpatrzony wniosek to znaczy,że faktycznie mu się to należało i (moim zdaniem) bez sensu jest działać w tym przypadku od podstaw...

Co powinnam prawidłowo zrobić?

Dziękuję za oświecenie z art. 50 - na szkoleniach różne wersje się słyszało, dlatego też wolałam zapytać.
Rita2016

Napisano: 22 gru 2016, 12:35

Prawidłowo, to przeprowadzasz całe postępowanie administracyjne od A do Z.
Składa Ci na nowo wniosek wraz z kompletem dokumentów.Piszesz o wywiad, jak spełnia przesłanki to przyznajesz świadczenia.Masz mieć sytuację zbadaną aktualnie.
Gość

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x