domownik z mocu ustawy ubezpieczony w KRUS - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 14 lip 2014, 10:05

Osoba złożyła wniosek o zasiłek dla opiekuna. Jest domownikiem ubezpieczonym w KRUS z mocy ustawy, ponieważ gospodarstwo rolne o pow. 9 ha fiz. jest własnością brata, a ona z nim mieszka. Ponieważ strona nie ma na siebie gospodarstwa rolnego, złożyła mi oświadczenie o nie wykonywaniu pracy w gospodarstwie rolnym.

Czy dobrze myślę, że nie opłacam jej składek emerytalno-rentowych i zdrowotnych, ponieważ ma inny tytuł ubezpieczenia - domownik ale z mocy ustawy (mam na to zaświadczenie KRUS).
Agnieszka1

Napisano: 14 lip 2014, 10:22

domownik to ma ubezpieczenie dobrowolne a nie obowiązkowe.
Musi zrezygnowac z ubezpieczenie w KRUS- jak przyznasz jej zasiłek obejmiesz ubezpieczeniem w ZUS
o0o

Napisano: 14 lip 2014, 10:23

ubezpieczona jest na wniosek brata czyli dobrowolnie. Z mocy ustawy będzie podlegała ubezpieczeniu w przypadku posiadania ziemi na własność.
znaczek
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 02 lip 2014, 12:30
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2014, 11:09

też mam domownika który ma ubezpieczenie z mocy ustawy tak napisali na zaswiadczeniu z KRUS
jaśka

Napisano: 14 lip 2014, 11:28

ja też mam takiego z mocy ustawy
justkopa
Praktykant
Od: 07 lip 2014, 9:24
Zajmuję się:

Napisano: 14 lip 2014, 11:31

Ja też mam zaświadczenie z KRUS że z mocy ustawy a dotyczy domownika
ekka

Napisano: 14 lip 2014, 13:33

Za te osoby nie opłacamy składek, w dalszym ciągu pozostają w KRUS, mimo, że to domownicy.
12654

Napisano: 14 lip 2014, 14:06

Jeżeli domownik oświadcza, że nie pracuje w gospodarstwie rolnym, to nie ma podstawy do ubezpieczenia w KRUS, tam skłądając takie oświadczenie jest wyrejestrowywany, i ubezpieczamy u nas
dżela

Napisano: 14 lip 2014, 14:59

Jeżeli ją potem po złożeniu takiego oświadczenia wyrejestrują z KRUS, to ją ubezpieczę u siebie, ale na razie jest z mocy ustawy, więc teraz jej nie ubezpieczam
Agnieszka1

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x