Dopłata do dodatku mieszkniowego
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
- Kontakt:
Re: Dopłata do dodatku mieszkniowego
Jestem po dzisiejszym szkoleniu z Panem Mazurkiewiczem i nie możemy brać PITu. Klient ma obowiązek oświadczyć pod odpowiedzialnością karną o dochodzie średnim na 1 osobę w 2019 r. tak samo na tym samym oświadczeniu o tym ,że wynajmował lokal przed 14 marca oraz, że nie pobierał wcześniej dodatku z dopłatą.
-
- Referent
- Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...
- Kontakt:
To niby jak mamy zweryfikować dochody? Ja byłem na szkoleniu z dopłat kiedy był jeszcze projekt i mówili o PIT-ach. Z resztą według mnie to trzeba jakoś zweryfikować bo inaczej przecież każdy zakwalifikuje się do dopłaty.Klara27 pisze: 08 sty 2021, 15:12 Jestem po dzisiejszym szkoleniu z Panem Mazurkiewiczem i nie możemy brać PITu. Klient ma obowiązek oświadczyć pod odpowiedzialnością karną o dochodzie średnim na 1 osobę w 2019 r. tak samo na tym samym oświadczeniu o tym ,że wynajmował lokal przed 14 marca oraz, że nie pobierał wcześniej dodatku z dopłatą.
Ostatnio zmieniony 08 sty 2021, 15:32 przez GOPS_1234, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Referent
- Zajmuję się: DM, DE, ST, Dodatki grzewcze...
- Kontakt:
PIT-11 ma rubryczki o nazwach przychód, koszty uzyskania przychodu, i składki na ubezpieczenia społeczne więc to odjąć trzeba. Przychody- koszty uzyskania przychodu- składki społecznie.Jola2016 pisze: 08 sty 2021, 15:08 A jak z PIT wyciągniesz składki na ubezpieczenie chorobowe?
Przecież definicja dochodu na razie się nie zmieniła
Jeżeli się mylę wyprowadźcie mnie z błędu.
-
- Referent
- Zajmuję się: DM
W uzasadnieniu do ustawy chyba czytała ze powinniśmy brać pit, ale w poniedziałek jeszcze to sprawdzę, uważam tak jak inni, że powinniśmy brać pit za 2019 świadectwa do wglądu itp. Żeby faktycznie zobaczyć jakie były dochody gospodarstwa domowego, a oświadczenie o dochodzie swoją drogą,tak jak jest napisane w ustawie z dnia 10.12.2020r., musimy to jakoś weryfikować bo każdy może przyjść i napisać że ma dochody mniejsze w stosunku do roku ubiegłego.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
A jak z wydatkami 75%?
Czy bierzemy pod uwagę tylko składniki, które liczymy zgodnie z ustawą? czy odstępne także lub wielkość czynszu poza obowiązującą w gminie?
Nie mam żadnych wyjaśnień z urzędu wojewódzkiego, może ktoś podesłać?
Czy bierzemy pod uwagę tylko składniki, które liczymy zgodnie z ustawą? czy odstępne także lub wielkość czynszu poza obowiązującą w gminie?

-
- Referent
- Zajmuję się: DM i DE
- Kontakt:
Klara27 co Mazurkiewicz mówił o czynszu? Tzn. czy dopłata do czynszu to jest dopłata do samego odstępnego? Czy czynsz należy rozumieć odstępne plus eksploatacja, fundusz remontowy, koszty zarządu? Nie jest to dokładnie wyjaśnione w materiałach z Urzędu Wojewódzkiego. Bo na pewno nie jest to dopłata do pełnej wysokości opłat za lokal.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
Też się cały czas zastanawiam jak to liczyć w materiałach z Urzędu Wojewódzkiego są przykłady ale tylko z tzw. odstępne za mieszkanie od osoby prywatnej.

Co z osobami, które zajmują mieszkania komunalne
, a osoby które użyczają lokal od osoby prywatnej też będą mogły się starać o dopłatę ? Czyli tylko będą mogły starać się osoby aktywne zawodowo , którym spadł dochód o co najmniej 25%

Co z osobami, które zajmują mieszkania komunalne

Ostatnio zmieniony 11 sty 2021, 11:30 przez Marcin77, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Praktykant
- Zajmuję się: dodatki mieszkaniowe
- Kontakt:
Podaj proszę maila to zeskanuję i prześlęmonelia100 pisze: 08 sty 2021, 19:42 A jak z wydatkami 75%?
Czy bierzemy pod uwagę tylko składniki, które liczymy zgodnie z ustawą? czy odstępne także lub wielkość czynszu poza obowiązującą w gminie?![]()

-
- Stażysta
- Zajmuję się: SR
- Kontakt:
Co do wydatków w dodatkach mieszkaniowych mam wcześniejsze pismo (w związku z moim zapytaniem), iż do wydatków nie wliczamy odstępnego.Marcin77 pisze: 11 sty 2021, 11:27Podaj proszę maila to zeskanuję i prześlęmonelia100 pisze: 08 sty 2021, 19:42 A jak z wydatkami 75%?
Czy bierzemy pod uwagę tylko składniki, które liczymy zgodnie z ustawą? czy odstępne także lub wielkość czynszu poza obowiązującą w gminie?![]()
Nie mam żadnych wyjaśnień z urzędu wojewódzkiego, może ktoś podesłać?![]()
A teraz mamy je liczyć?

moj email: [email protected]
-
- Referent
- Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.
- Kontakt:
monelia100 pisze: 11 sty 2021, 11:33Co do wydatków w dodatkach mieszkaniowych mam wcześniejsze pismo (w związku z moim zapytaniem), iż do wydatków nie wliczamy odstępnego.Marcin77 pisze: 11 sty 2021, 11:27Podaj proszę maila to zeskanuję i prześlęmonelia100 pisze: 08 sty 2021, 19:42 A jak z wydatkami 75%?
Nie mam żadnych wyjaśnień z urzędu wojewódzkiego, może ktoś podesłać?![]()
A teraz mamy je liczyć?![]()
na każdym szkoleniu, na którym byłam także wpajano żeby nie liczyć odstępnego w wydatkach, co szkoleniowiec to nowe zasady...
moj email: [email protected]
Oprócz Dopłata do dodatku mieszkniowego - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Uchwała Rady Gminy
wnioski o dm styczeń 2021
dodatek mieszkaniowy
Zapotrzebowanie na dopłaty do 1500zł
Dodatek wstecz, strona w styczniu złożyła wniosek bez adnotacji o wyrównanie
brak umowy najmu
Proszę o pomoc!
Szkolenia
jak zrobić zapotrzebowanie na dodatki na rok 2021
Wzór wniosku uchwała
dodatki covid
Ustawa z dnia 10.12.2020