doręczenie - Kosz

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]

Napisano: 16 cze 2017, 12:56

Proszę o pomoc, bo pogubiłem się:
- zawiadomienie o wszczęciu postępowania w sprawie uznania dłużnika za uchylającego się było powtórnie awizowane
- w zawiadomieniu było pouczenie, że zaniedbanie obowiązku poinformowania o zmianie adresu, spowoduje, że doręczenie na dotychczasowy adres będzie miało skutek prawny
- wysłałem decyzję uznającą i wróciła z adnotacją, że się wyprowadził
- czy mimo tej adnotacji mogę uznać, że decyzja została doręczona, zgodnie z wcześniejszym pouczeniem?
- pozdrawiam.
Egon
Stażysta
Od: 09 mar 2017, 16:23
Zajmuję się: FA

Napisano: 16 cze 2017, 13:21

A czy przed wysłaniem wszczęcia organ znał aktualny adres zamieszkania dłużnika, na który była wysyłana i odbierana korespondencja wraz z pouczeniem z art. 40 i n. kpa?

Jeżeli pouczenie o obowiązku poinformowania organu o zmianie adresu było wskazane jedynie we wszczęciu postępowania i w decyzji, których strona nie odebrała, ponieważ już nie zamieszkiwała pod określonym adresem, to jak można oczekiwać, że strona zna jego treść? Najważniejsze jest, żeby organ znał aktualny adres zamieszkania (ewentualnie korespondencji), pod którym została odebrana korespondencja, lub który potwierdził jakiś organ. Chociażby przed wszczęciem postępowania.

Brak znajomości adresu zamieszkania dłużnika (ewentualnie adresu do korespondencji) uniemożliwia wszczęcie postępowania. Wysłanie wszczęcia postępowania w takiej sytuacji nie spowoduje jego wszczęcia, a w razie wydania decyzji, będzie ona nieważna.
brtk
Stażysta
Od: 16 cze 2017, 7:37
Zajmuję się: FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 2 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x