dożywianie od stycznia 2014 - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 45 z 52    [ Posty: 514 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 09 sty 2014, 22:43

do Grażyny no to czekam na podstawę prawną :)
~maria

Napisano: 09 sty 2014, 23:00

Do Marii: postaram się.
~Grażyna

Napisano: 09 sty 2014, 23:00

Do Marii: postaram się.
~Grażyna

Napisano: 09 sty 2014, 23:09

w ustawie nie ma przepisu, ze dajemy od 100 - 150 %, jest do 100% a powyżej to art. odstąpienie od zwrotu, pomijam zdarzenia losowe, klęski żywiołowe, bo tam można pow 100 % , są na to też inne przepisy , ale normalnie to do 100 %, albo ponad 100% - odstąpienie, albo 100 - 150% - uchwala
~...

Napisano: 09 sty 2014, 23:23

witam
przyjąwszy fakt podjęcia uchwały na mocy art. 8 ust. 2 ustawy o pomocy społecznej moim zdaniem obejmiemy wtedy pomocą nie tylko osoby korzystające z dożywiania, ale także osoby chcące uzyskać dofinansowanie np. do zakupu opał, opłat mieszkaniowych, itp. (zasiłek celowy).
tak jak napisałem wcześniej ustawodawca nie daje delegacji radzie gminy do wyróżnienia na które zasiłki celowe można podwyższyć kryterium, tj. mam na myśli cel przyznania zasiłku - określa jasno bez wyróżnienia wszystkie zasiłki celowe i okresowe ...
co do podstawy prawnej to bodajże jest na 8 odsłonie forum, zresztą jest ich kilka - przejrzyjcie ...

dla zainteresowanych na temat naszego problemu powinna w poniedziałek ukazać się informacja w Gazecie Prawnej ....

pozdrawiam
~tattoo

Napisano: 09 sty 2014, 23:38

Grażyna dzięki za podsumowanie, zgadzam się z większością, natomiast mniej mnie martwi , że posiłek nie jest usługą (bo moim zdaniem może być), a bardziej, że art. 96 ust.4 mówi o częściowym lub całkowitym zwrocie- natomiast nie przewiduje całkowitego odstąpienia od zwrotu...
art. 104 ustawy o pomocy społecznej można stosować tylko w indywidualnych sytuacjach a nie \"systemowo\".
~ehh

Napisano: 10 sty 2014, 10:39

polecam!!!
https://elka.pl/content/view/68157/150/

Drodzy Państwo chyba trzeba działać. I oto mamy pierwszego odważnego kierownika!!! Proszę posłuchajcie tego nagrania z radia elka.
~joana

Napisano: 10 sty 2014, 10:56

Witam. Musimy do dziś wystawić decyzje odmowne, czy ktoś może mi podpowiedzieć podstawę prawną. Z góry dziękuję
~Nowa

Napisano: 10 sty 2014, 11:26

my nie wystawiamy odmów dajemy celówki do chwili przyjęcia uchwały przez radę gminy
~kasia

Napisano: 10 sty 2014, 12:12

W zamieszczonych przeze mnie uchwale podwyższającej kryterium do 150% - na forum w dniu 8.01. zrobiłam korektę i tak zostały przez Rade przyjęte a mianowicie w 1 paragrafie pkt 1 wykreśliłam: posiłku lub świadczenia rzeczowego- zostawiłam tylko świadczenie pieniężnego.
Skopiowałam tabele ale tutaj nie wiem co się wpisze i czy cos z tego skorzystasz.

Załącznik Nr 1 do Uchwały Nr …
Rady Miejskiej w.......
z dnia …..

Zasady zwrotu zasiłków celowych, okresowych, pomocy rzeczowej i dożywiania w formie posiłku lub świadczenia rzeczowego w postaci produktów żywnościowych albo w formie świadczenia pieniężnego na zakup posiłku lub żywności realizowane w ramach Programu.

Dochód osoby lub rodziny wyrażony w % kryterium dochodowego, o którym mowa w art. 8 ustawy o pomocy społecznej i Uchwały Nr 221 rady Ministrów z dnia 10 grudnia 2013r. w sprawie ustanowienia wieloletniego programu wspierania finansowego gmin w zakresie dożywiania „Pomoc państwa w zakresie dożywiania na lata 2014-2020.

Wysokość zwrotu liczona w % od wysokości przyznanego świadczenia

Pomoc pieniężna w formie zasiłku celowego, okresowego lub pomoc rzeczowa Dożywianie w formie posiłku, świadczenia rzeczowego i świadczenia pieniężnego
Osoby samotne Osoby w rodzinie Osoby samotne Osoby w rodzinie
Powyżej 100% do 150% 25 50 - -
Powyżej 150% do 200% 50 75
Powyżej 200% - 300% 100 100

~wwz do Tess

Strona 45 z 52    [ Posty: 514 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x