wg wyjaśnien ministerstwa środki na dozywianie dla osób ponad 150% nie powinny być zaliczane do wkładu własnego - czy to znaczy że pomimo podjęcie programu osłonowego dożywianie dla tych osób ma być realizowane poza programem?
Zgadzam się z Tomkiem, pragnę tylko dodać że wydatki poniesione dla tych osób nie będą wliczane jako wkład własny do programu. Informacja z Wydziału Polityki Społecznej.
Dożywiać dzieci w szczególnie uzasadnionych przypadkach.
Program osłonowy, bez wywiadu i decyzji tak napisano w uchwale.
Nie widziałam tego pisma , ale z tego co tu przeczytałam to można dożywiać ale pieniążki nie mogą być z \"programu\".
Więc jak taki posiłek przyznawać ? chodzi mi o sprawy papierkowe, nie księgowe,może ja coś żle rozumuję?
Program osłonowy dotyczy tylko dożywiania na wniosek dyrektora szkoły punkt V.2. Uchwały, czyli jest to dożywianie bez decyzji administracyjnej i ja wliczam je do programu.
A posiłki powyżej 150% przyznane decyzją administracyjną uważam tak jak \"Tomek\" z art. 48 z ustawy o pomocy społecznej.
Oczywiście. Jeśli nie ma uchwał - wówczas z Programu otrzymujemy dofinansowanie tylko dla tych- do 100 % kryterium, jeśli są uchwały - dla osób i rodzin do 150 %. Do dożywiania - świadczenie niepieniężne z ustawy - nie ma kryterium dochodowego-kryteria są
tylko do świadczeń pieniężnych. Uchwały tak naprawdę służą temu, aby uzyskać większe dofinansowanie z budżetu państwa, podstawą prawną decyzji jest ustawa o pomocy społecznej.