dożywotnia nieodpłatna służebność - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 30 kwie 2019, 13:55

Mam pytanie odnośnie DM. Zaznaczam, że nie jestem mocna w temacie bo w mojej małej wiejskiej gminie dopiero teraz wpłynął pierwszy wniosek o to świadczenie :D już się konsultowałam z osobami prowadzącymi dodatki w sąsiednich gminach ale nadal mam pewne wątpliwości...
Wnioskodawcą jest starsza kobieta, która ma inny tytuł prawny (tj. taki jak w tytule tematu, zapis z aktu notarialnego). Właścicielem domu jest syn Wnioskodawczyni, kobieta ponosi pewne wydatki w związku z zamieszkiwaniem w domu, ma do dyspozycji jeden pokój i kuchnię. Pytanie może głupie i naiwne ale czy we wniosku przy podpisie zarządcy ma się podpisać syn kobiety tj. właściciel domu? I jak w tym przypadku przyznać dodatek bo doczytałam na forum że przyznaje się pewną część zarządcy a pewną część wnioskodawcy... Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić jak dokonuje się tego podziału i czy w tym moim przypadku opisanym wyżej również powinnam podzielić ten dodatek na właściciela domu oraz na Wnioskodawcę? Bardzo dziękuję za ewentualne odpowiedzi :)
j456
Praktykant
Od: 12 lut 2019, 11:08
Zajmuję się: ŚR/ŚW/KDR/PS

Napisano: 06 maja 2019, 14:47

ponawiam prośbę o udzielenie odpowiedzi na powyższe pytania... Rozumiem, że była majówka i raczej nikomu nie chciało się w te dni pisać ale myślę, że są tu osoby które znają się na rzeczy i pomogą :)
j456
Praktykant

Napisano: 06 maja 2019, 15:22

Syn nie musi się podpisywać na wniosku, tylko zarządca. Dodatek mieszkaniowy w całości przekazujesz również na konto zarządcy, zaś ryczałt albo tej pani, albo też zarządcy, o ile pani wyrazi na to zgodę.

Co by tu jeszcze... Masz dokładnie podane, ile metrów zajmuje ta pani? Masz odpowiednio zmodyfikowane wydatki, proporcjonalne do wydzielonej części zajmowanej przez panią?

Co do wydatków... no właśnie. Z tym to jest pewien problem, bo jeżeli ktoś mieszka nieodpłatnie, nie ponosi kosztów (wg dokumentu - aktu notarialnego) to jaki dodatek?
Krwawa
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 14:46
Zajmuję się:

Napisano: 07 maja 2019, 7:35

Nieodpłatna dożywotnia służebność wcale nie oznacza, że mieszkający w lokalu nie musi ponosić wydatków. Słowo "nieodpłatne" dotyczy faktu, że właściciel lokalu nie ma prawa pobierać od tej osoby tzw. odstępnego. Nie oznacza to, że właściciel musi płacic za tą osobę rachunki za zużycie wody, wywóz smieci itp.
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 08 maja 2019, 14:22

skłonił bym się do stanowiska Maxima choć trzeba przeczytać dokładnie akt co tam jest zawarte .. ... jeśli nie ma nic to opłatę za wodę ścieki śmieci oraz CO i CW (przypadające na tą panią) należy przyjąć jako wydatki A jako że to dom jednorodzinny (tak rozumiem)można dodatek i ryczałt wypłacić pani w kasie
małe ww
Podinspektor
Od: 11 kwie 2014, 9:44
Zajmuję się:

Napisano: 14 maja 2019, 8:51

Bardzo dziękuję za odpowiedzi:)
j456
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU