Witam! Klientka złożyła wniosek o umieszczenie w DPS, wydaliśmy decyzję kierującą do DPS obecnie oczekuje na umieszczenie w DPS - na wolne miejsce w międzyczasie została ubezwłasnowolniona. Czy w obecnej sytuacji powinniśmy mieć zgodę sądu na umieszczenie klientki w DPS.
moim zdaniem: nie. mamy osoby,skierowane przez sądy a nie ubezwłasnowolnione i mamy ubezwłasnowolnionych, którym prawni opiekunowie załatwili miejsce w dps, bez zawiadamiania sądów.
a która gmina płaci za DPS ta w której mieszka opiekun czy ta gdzie przebywa osoba ubezwłasnowolniona ? słyszałam ze w sporze jeżeli takowy jest pomiędzy gminami to SKO podejmuje różne decyzje .Pozdrawiam
Nie ma mozliwośći takiej aby OPS wydał decyzję kierującą osobie ubezwłasnowolnionej, bez postanowienia Sądu. Za to jest prokurator. Opiekun prawny nie ma takiego prawa, aby w tej kwestii decydować o swoim podopiecznym. I dziwie się, że jakiś OPS wydał taką decyzję. Jeżeli klient czeka na umieszcenie, zapewne dokumenty są w PCPR. Trzeba tez zobaczyć na to co jest w wywiadzie. Powinna być opinia psychologiczna. Jeżeli z niej wynika, że osoba nie jest zorinetowana w czasie i przestrzeni to zarówno OPS jaki i PCPR nie powinny wydać odpowiednio decyzji kierującej i umieszczającej.
Rozumiem, że o ubezwłasnolnienie wystąpił ktoś, przed wydaniem decyzji umieszczającej, a po wydanej decyzji kierującej.? W związku, z tym różnie może zaareagować na to PCPR w momencie wydania decyzji umieszczającej, jeżli w trakcie otrzyma informację, że osobę ubezwłasnowolniono.
Moim zdaniem w takiej sytuacji nie potrzebne jest postanownie Sądu, ponieważ postępowanie się zakończyło decyzją ostateczną (kierującą).
Jednak, ja myśle, że dla świętego spokoju opiekun prawny powinnien wystąpić do Sądu o wydanie takiego postanowienia.
ta która wydała decyzję o skierowaniu do dps i powinna to robić gmina opiekuna prawnego, ale nie zawsze tak jest bo czasami sytuacja jest taka że gmina się ociąga a osobę trzeba umieścić w dps to wydaje gmina gdzie mieszka ubezwłasn i wtedy ona płaci, ale może żądać zwrotu kosztów od gminy opiekuna prawnego. W praktyce trwa to długo i wydaje się być niewykonalne. Oto Polska właśnie. Bydgoszcz się sąduje z Nowym Miastem Lubawskim 6 lat. Dla mnie ważne że płacą. Zgodnie z przepisami powinno Nowe, a płaci Bydgoszcz bo to z ich terenu.