DPS, SKO i sprawa w sądzie - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 09 paź 2022, 7:48

Witam,
Otrzymałam decyzję od MOPSu w sprawie opłat za DPS. Odwołałam się do SKO ze względu na liczne uchybienia ze strony MOPSu (m.in. nieprzeprowadzenie wywiadu ze wszystkimi członkami rodziny, nieaktualny wywiad z 2020 z dwoma osobami itp). SKO odwołało decyzję i wymieniło wszystkie nieprawidłowe punkty MOPS. Miesiąc później otrzymałam kolejna decyzję od MOPS, który totalnie olał zastrzeżenia SKO (wywiady dalej nie przeprowadzono itd).

Czy w takiej sytuacji ponownie zostaje mi odwołanie do SKO i takie "bujanie się" z MOPSem? Czy lepiej od razu iść do sądu? Czy może spróbować porozmawiać z kierownikiem MOPSu, bo może będą chcieli uniknąć sprawy w sądzie?

Czy na prawdę odpowiedzialność urzędnika państwowego to fikcja i mogą wydawać sobie decyzję niezgodne z prawem bez żadnych konsekwencji?

Proszę o pomoc..
Agaa93
Praktykant
Od: 03 lis 2021, 10:50
Zajmuję się: HR

Napisano: 10 paź 2022, 17:34

Jedyną drogą odwołania jest odwołanie do SKO, nie ma możliwości pominięcia tego. Możesz się odwoływać w kółko niestety, ale SKO może też za którymś razem uchylić decyzję w części i orzec co do niej. Jeśli zostanie ustalona ilość osób zobowiązanych, a wywiady zostaną z nimi przeprowadzone (lub będą się uchylać od nich), to już wtedy możesz poprosić właśnie o uchylenie w części i wydanie decyzji z prawidłowym , zgodnym z prawem orzeczeniem. Niestety, to może się ciągnąć dosłownie latami, dopóki nie będzie choćby tej podstawy w postaci ustalenia faktycznej ilości zobowiązanych i próby przeprowadzenia wywiadu ze wszystkimi.

Jeśli masz do czynienia z ignoranckim organem, im prawdopodobnie zależy na pieniądzach. W związku z tym w końcu będą musieli przeprowadzić wywiady ze wszystkimi, żeby chociaż wydać decyzję.

Możesz też złożyć skargę na osobę, która wydała decyzję po kolejnym uchyleniu przez SKO - na osobę wydającą niezgodną z prawem decyzję, na pracownika MOPS (do osoby ją nadzorującej, czyli na przykład do kierownika MOPS lub skargę na kierownika do Prezydenta/Burmistrza miasta), takie sprawy też "biurokratycznie" popychają postępowania do przodu, choć trochę. Możesz też złożyć skargę na działanie całego organu MOPS do SKO. Możesz też zgłosić sprawę do na przykład RPO (przez internet).
pytajniczki
Praktykant
Od: 25 kwie 2020, 23:14
Zajmuję się: nie

Napisano: 12 paź 2022, 8:14

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Wyślę teraz kolejną prośbę o uchylenie do SKO, jeżeli to nie pomoże i zostanie wydana trzecia decyzja z uchybieniami, zgłoszę sprawę RPO. Mam w związku z tym dwa pytania:

1. Czy SKO może mnie zwolnić całkowicie z opłaty, czy to może tylko MOPS? Jeżeli tylko MOPS, rozumiem, że w celu zwolnienia musi zostać wydana decyzja zgodna z prawem (czyt. przeprowadzenie wywiadu z pozostałymi) i dopiero wtedy mogą mnie ewentualnie zwolnić?

2. Jakie konsekwencje dla MOPSu może mieć zgłoszenie do RPO? (Na pierwszej decyzji był podpisany pracownik MOPS, na drugiej tylko kierownik)
Agaa93
Praktykant
Od: 03 lis 2021, 10:50
Zajmuję się: HR

Napisano: 12 paź 2022, 12:00

Ogólnie w przypadku RPO, doradzam złożyć sprawę tuż po wydaniu decyzji uchylającej przez SKO. W piśmie najlepiej podkreślić, że chodzi o nagminne powtarzanie tych samych błędów i ignorowanie orzeczenia organu nadrzędnego. Jeśli pismo do RPO pójdzie przed decyzją uchylająca u SKO, istnieje duże prawdopodobieństwo, że otrzymasz odpowiedź na podstawie komentarza MOPS "według nas jest wszystko okej, a jeśli coś się nie podoba, to skorzystaj z odwołania".

1. SKO może zwolnić z opłaty, właśnie decyzją uchylająca i jednocześnie ustanawiającą, ale w przypadkach ekstremalnych, gdzie takie nagminne ignorowanie prawa jest uskuteczniane przez OPS, nie "od ręki".

Istnieją różne orzecznictwa i według tego co rozmawiałam z SKO, najlepiej kierować się orzecznictwem sądów administracyjnych odpowiednich dla danego województwa (jest wyszukiwarka orzeczeń). Niektóre interpretują tak, że wraz z decyzją ustanawiającą może być decyzja zwalniająca, a drugie, że musi być najpierw ustanawiająca zgodna z prawem, potem wniosek o zwolnienie.

2. Niewielkie, MOPS będzie musiał się ustosunkować na Twoje zarzuty które przedstawisz do RPO. Będzie to motywacja do tego, że znasz swoje prawa i nie dasz sobie wejść na głowę, z ich nadzieją, że w końcu odpuścisz. Jeśli masz pewność, że nie powinnaś płacić i prawo stoi po Twojej stronie, to tym bardziej warto szukać wszelkich sposobów na uświadomienie tego organowi
pytajniczki
Praktykant
Od: 25 kwie 2020, 23:14
Zajmuję się: nie

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x