drugie dziecko niepełnosprawne - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 27 lip 2017, 8:05

witam, mam małą zagwozdkę a mianowicie - rodzina (4-osobowa)w kwietniu 2016 r. złożyła wniosek o 500+ na drugie dziecko(B, lat 6). W m-cu kwietniu br. złożyła wniosek na komisję ds. orzekania o niepełnosprawności na dziecko B. W czerwcu dziecko zaliczyli do grona osób niepełnosprawnych, a w lipcu złożyła wniosek o 500+ na dziecko pierwsze (A, lat 14). I teraz (wole się upewnić)na dziecko A otrzyma wyrównanie od m-ca kwietnia (kiedy złożyła na komisję)?!
A co w przypadku kiedy Pani odwoła się od decyzji komisji - zmiana punktów w orzeczeniu? czy to ma jakieś znaczenie na 500+?

ps. wiem, wątek był już kiedyś poruszany, ale nie mam zbytnio czasu na szukanie - naciski z góry:(
zagubiona
Referent
Od: 26 kwie 2016, 21:13
Zajmuję się:

Napisano: 27 lip 2017, 8:12

Zgodnie z art. 18 ust 3 wyrównujesz od miesiąca złożenia wniosku na komisję.
mgopskarolina28
Praktykant
Od: 20 lip 2017, 14:24
Zajmuję się: ŚW/ŚR

Napisano: 27 lip 2017, 8:19

tak też myślałam, ale wolałam się zapytać (pierwszy mój taki przypadek)
a co jeśli Pani się odwoła od orzeczenia - wspominała, że się chyba odwoła bo nie spełniła wymagań (pkt) aby ubiegać się o św. pielęgnacyjne. czy to ma jakieś znaczenie przy przyznaniu jej teraz 500+?
zagubiona
Referent
Od: 26 kwie 2016, 21:13
Zajmuję się:

Napisano: 27 lip 2017, 8:21

Nie odpowiem bo sama nie wiem dokładnie jak to jest :) Może ktoś mądrzejszy się wypowie ;)
mgopskarolina28
Praktykant
Od: 20 lip 2017, 14:24
Zajmuję się: ŚW/ŚR

Napisano: 27 lip 2017, 8:53

po pierwsze: byłabym ostrożna przyjmując orzeczenia, które nie są prawomocne(ostateczne). Zdarza się (rzadko), ze całkowicie cofają orzeczenia.

po drugie: rozumiem, że dochód przekraczał 800 zł? bo jeśli nie przekraczał a nie złożyła wcześniej wniosku, to nie jest to w tym przypadku uzależnione od orzeczenia i przyznajesz od m-ca złożenia wniosku o 500+.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 27 lip 2017, 9:03

ja mam taką sytuację.... Pani ma przyznane SW na 1 dziecko do 28 lipca 2017 ( dziecko to posiada orzeczenie o niepełnosprawności do końca lipca) i swiadczenie na 2 dziecko przyznane do końca wrzesnia. Od sierpnia 2 dziecko staje sie pierwszym i przekracza dochód ( koniec orzeczenia 1 dziecka które zostało tylko członkiem rodziny). Jak teraz postąpic uchylic decyzje na 1 dziecko - przekroczenie dochodu. Załózmy, że Pani we wrześniu dostarczy nowe orzeczenie tego starszego dziecka obecnie tylko członka rodziny to czy mogę wyrównac później SW czy nie bardzo bo orzeczenie dotyczy członka rodziny?
MarBa
Referent
Od: 04 kwie 2017, 14:42
Zajmuję się: SR, SW,DM

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x