Podpowiedzcie prosze w której pozycji powinnam wpisac wynagrodzenie za staż pracy: wynagrodzenie zasadnicze i inne składniki pomniejszane proporcjonalnie czy moze w premie i inne skladniki przyjmowane w faktycznej kwocie. Wypełniam druk do zasiłku macierzynskiego
Jeśli wliczasz stazowy do podstawy to wpisałabym w kol 6, bo przecież jest to stały składnik wynagrodzenia wynikający z umowy o pracę.
Ja osobiscie nie wliczam stazowego, wypłacam go \"obok\" zasiłku z własnych środków. W uwagach piszę, że stazowy nie jest uwzględniony, gdyż nie jest pomniejszany za czas choroby.
Ale to wniosek o zasilek macierzyński platny z ZUS
Wpisałam najpierw z zasadniczym
ale pani z ZUS powiedziała ,ze to są zmienne składniki wynagrodzenia
Kiedy byliśmy plątnikami zasiłków tj do końca roku staż płaciliśmy przy macierzyńskim. Natomiast od nowego roku płatnikiem jest ZUS. Wiec przeliczyłam podstawę i wliczyłam wynagrodzenie za staż pracy : czyli w kol 6 zasadnicze plus staż. Panią z ZUS zainteresowały różnice w wynagrodzeniu stałym (kol 6) Wiec jej wyjaśniłam , iz różnice wynikają z podwyżki płacy zasadniczej oraz ze wzrostu wymiaru stażu pracy.To ona mi na to że to powinno się zaliczyć do zmiennych. Teraz nie wiem w której kol. wpisać ten wynagr. z tyt. stażu pracy.
w takim razie zrób tak jak mówia ci panie z twojego zusu.... co oddział to jakies inne wymagania, skoro tak im lepiej to co się bedziesz znimi spierać
Ja nawet na macierzyśkim wypłacam stażowy obok, w moim zusie nikt sie nie czepia