DUZY NOWY PROBLEM - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 02 sie 2016, 10:33

Przyjęłam wniosek na fa na nowy okres zasiłkowy. Pani przedłożyła "na szczęście" papierowe zaświadczenie z urzędu skarbowego na którym jest wykazana kwota otrzymana na podst, art.27 f ust. 8-10 o podatku dochodowym od osób fizycznych (to ta ulga na dzieci którą osoba uzyskała dzięki temu ze miała składki zdrowotne i społeczne).
W naszych załącznikach do wniosku tą kwotę ulgi osoba wpisze jako dochód niepodlegajacy opodatkowaniu.
Ja dla sprawdzenia wystąpiłam do skarbówki o dochody za pośrednictwem empati i usyskałam wydruk na którym jest wykazany wyłacznie pit. 37 czyli jakby nie papierowa wersja zaświadczenia to wcale nie wiadomo czy osoba korzystała z tej ulgi czy nie.
Tylko co zrobić jak osoba składa wniosek bez papierowego zaświadczenia( bo nie ma takiego obowiazku)? jak pytam osoby czy korzystały z tej ulgi to patrzy na mnie jakbym mówiła po chińsku. Mało kto wie czy ta ulga była z podatku czy ze składek.
ANNNN

Napisano: 02 sie 2016, 10:42

Ale te dochody z ulgi wpisuje się dopiero w kolejnym okresie zasiłkowym tj. 2016/2017 z dochodów za 2015 rok.
Iza2010

Napisano: 02 sie 2016, 10:49

ale te ulgi już otrzymywali w 2015 rozliczając rok 2014. ? czy coś mylę
i było wałkowane, że dochód był osiągnięty w 2015 r więc osoba ma wpisywać ten dochód na oświadczeniu o dochodzie nieopodatkowanym ? i fakt nie ma tego w informacjach z MF w Empatii ....
i jakieś pomysły ?
mamy ludzi ganiać po pity, a jak ich nie mają ( bo po co ) a i tak pewnie do skarbówek, żeby podali im te kwoty ?
gasiak

Napisano: 02 sie 2016, 11:24

też się nad tym zastanawiam... może ludzie mogliby przynosić kopie PIT UZ i z tego spisywać...
jolla

Napisano: 02 sie 2016, 11:34

no tylko, że ten pit UZ to pewnie mają dołączone do pitów z 2014 r. ????
gasiak

Napisano: 02 sie 2016, 11:59

Ganiać ludzi do skarbówki to chyba nie najlepszy pomysł biorac pod uwage fakt że ciągle jest podkreślane że OPS sam powinien kompletować wnioski świadczeniobiorcom.
Z drugiej strony ludzie niekoniecznie mają te pity UZ i wcale nie wiedza czy z takiej ulgi korzystali czy nie, gdyż w większości rozliczył ich ktoś kto sie na tym znał.
ANNNN

Napisano: 02 sie 2016, 12:34

no i w tym problem, że oni nie wszyscy ale w większości oczy tylko zrobią jak zapytamy o pit UZ za 2014r.
gasiak

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x