kobieta pobiera świadczenia z FA na corke ktora ma 20 lat i umiarkowany stopień niepelnosprawnosci. w kwietniu kobieta poszla do pracy. zglosila to dopiero teraz przypadkiem-twierdzi, że nie wiedziala, że musi. twierdzi rownie z, i napisala to w oswiadczeniu, iż na stale mieszka teraz za granica-w zwiazku z ta jej praca. ale jak odwiedza Polske to mieszka wtedy w swoim domu, w ktorym zostala niby teraz tylko corka. ta umowa o prace matki na dodatek jest jakas dziwna - jedna niby na czas nieokreslony miedzy nia a pracowawca, a druga jakas chyba zlecenie na czzas okreslony na czas wykonania pracy, ale ze dostaje je podobno dopiero po wykonaniu zlecenia.
Kobieta twierdzi rownież ze GOPS nie poinformowal jej o tym ze np. ta dorosla corka moze sama na siebie skladac wniosek. i ze w tym momencie chcą to zrobic. wiec zlozyla corka sama na siebie na ten jeszcze okres świadczeniowy co trwa i na nowy tez. ale corka nie wpisala matki do czlonkow rodziny. bo matka uwaza, ze nie jest czlonkiem rodziny skoro juz nie mieszka z corka. ale zgodnie z art. 2 ust. 12 lit. d ustawy o pomocy osobom uprawnionym do alimentow to moim zdaniem matka musi byc wpisana jako czlonek rodziny. pomimo tego ze nie mieszka z dzieckiem? corka ma alimenty zasadzone tylko od ojca.
Dodam jeszcze ze matka w oswiadczeniu napisala ze pomaga finansowo corce. i corka tez to potwierdzila. ale matki nie wpisala.
wiec co ja teraz powinnam zrobic?
i jeszcze ta kobieta mowi ze nie zgadza sie z decyzja ze bedzie miala nienaleznie pobrane od maja, bo jej dochod przekroczyl na pewno - ale oczywiscie tego nie napisala.. bo jej zdaniem powinnismy jej powiedziec zeby corka sama na siebie skladala (ale i tak bysmy chcieli zeby matke wpisala-a ona nie dosc ze nic nie zglosila w kwietniu to jeszcze corka nie wpisala matki jako czlonka rodziny....
wiem ze bardzo nieskladnie napisalam...ale pomocy.
nie wiem co mam w ogole robic w tej sytuacji.
wezwac do uzupelnienia dokumentów? i w zwiazku z tym wstrzymac obecne wyplaty? na jaki art sie powolac jesli tak?
i co dalej jesli dalej sie uprze napisze ze nie zalaczy zadnych dokumentow bo uwaza ze nie sa konieczne i ze nie zgadza sie z nami.... ???